ua en ru

Романюк оголосив перелік повноважень, які необхідно надати ВСУ

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк оголосив перелік повноважень, які необхідно надати Верховному суду України. Про це він заявив сьогодні, 12 червня 2013 р., під час парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав людини в Україні".

"Сьогодні все очевиднішою стає необхідність розширення повноважень найвищого судового органу, підвищення його процесуальної ролі, збільшення впливу на вітчизняне судочинство", - заявив Романюк у сесійній залі Верховної Ради України.

Так, "з метою встановлення додаткових гарантій судового захисту прав і свобод людини, забезпечення єдності судової практики, в тому числі в частині її відповідності міжнародним стандартам", голова ВСУ відстоює надання Верховному суду України таких повноважень:

- ухвалення за результатами розгляду справ остаточних судових рішень по суті спору;

- розгляду справ, пов'язаних з вирішенням питання розмежування юрисдикцій між судами, що безпосередньо стосується права на доступ до суду;

- оскарження ухвал вищих спеціалізованих судів про відмову в допуску справ до провадження у Верховному суді України;

- узагальнення судової практики та надання судам роз'яснень з питань застосування законодавства;

- оскарження судових рішень з підстав невідповідності правовим висновкам Верховного суду України, обов'язковість яких на сьогодні має суто декларативний характер.

"Суди в Україні повинні і, я переконаний, стануть ключовою ланкою в механізмі забезпечення демократії, прав і свобод громадян. Розуміння й осмислення цього основоположного постулату і має слугувати вирішальним фактором при визначенні стратегії подальших перетворень у судовій сфері", - заявив Романюк.

Читайте також: Янукович готовий розширити повноваження Верховного суду, - голова ВС