ua en ru

Роман Поланськи: Знаменитий режисер святкує 80-річний ювілей

Сьогодні ювілей у Романа Поланськи. Одному з найуспішніших режисерів миру виповнюється 80 років.

Сьогодні ювілей у Романа Поланськи (на фото). Одному з найуспішніших режисерів миру виповнюється 80 років.

Фотогалерею дивіться тут

Автор більше 20 картин, створених у різних жанрах, Поланськи є, мабуть, найбільш титулованим сучасним кінематографістом. Його стрічки удостоєні "Золотого ведмедя" берлінського кінофестивалю, "Золотої пальмової гілки" Каннського фестивалю, "Сезара", "Золотого глобуса", "Оскара".

Різноманіття стилів і жанрів, в яких працював і продовжує працювати Поланськи, частково зумовлене його непростою долею. Народився в Парижі, підлітком пережив Другу світову війну, знімати почав в Польщі, перший великий успіх зустрів, працюючи в Англії, під кінець 60-х перебрався до Голлівуду, де дуже вдало дебютував, знявши знаменитий тріллер "Дитина Розмарі".

Успіх режисера затьмарила страшна трагедія. У 1969 р. група сатанистів-прихильників відомого серійного вбивці Чарльза Менсона увірвалася в будинок, де знаходилася вагітна дружина режисера актриса Шерон Тейт і четверо її друзів. Всі вони були жорстоко вбиті. Після цього Поланськи перестав на деякий час знімати і виїхав до Європи.

У 1977 р. творча діяльність знов була перервана. Цього разу у режисера виникли проблеми із законом. Він був звинувачений в США у зв'язку з неповнолітньою. Перед виголошенням вироку біг з країни, перебравшись до Лондона, а потім до Франції.

Через 32 роки в 2009 р. режисер був арештований у Швейцарії на вимогу США. Через декілька місяців суд у Швейцарії відмовив американській владі в екстрадиції і випустив режисера на свободу.

Поланськи є автором таких картин, як "Китайський квартал", "Смерть і дівчина", "Тесс", "Піаніст", "Примара" та інших. У травні цього на кінофестивалі Канна пройшла прем'єра його нової картини "Венера в хутрі".