ua en ru

Родичі загиблих пасажирів Boeing-777 хочуть подати в суд на Україну

Родичі громадян Німеччини, загиблих в результаті катастрофи Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines в небі над Донбасом, мають намір подати проти України позов в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Родичі громадян Німеччини, загиблих в результаті катастрофи Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines в небі над Донбасом, мають намір подати проти України позов в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це заявив у неділю, 21 вересня, адвокат позивачів Ельмар Гимулла, передє Deutsche Welle з посиланням на Bild am Sonntag.

За словами Гимулла, згідно з нормами міжнародного права "кожна держава несе відповідальність за свій повітряний простір, якщо він відкритий для польотів". Якщо держава не в змозі забезпечити безпеку, вона повинна закрити свій повітряний простір, однак у випадку c рейсом МН17 цього зроблено не було.

Адвокат має намір подати позов проти українського уряду в ЄСПЛ протягом двох тижнів. На його думку, сума компенсації в кожному випадку повинна становити не менше 1 млн євро. Раніше авіакомпанія Malaysia Airlines виплатила родичам загиблих у катастрофі по 5 тис. євро. Зараз розглядається питання про виплату ще по 50 тис. євро.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала Лумпур, сталася 17 липня 2014 р. в Донецькій області. Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти.

Згідно з попереднім звітом про причини катастрофи літака, опублікованому на сайті Ради безпеки Нідерландів 9 вересня, Boeing-777 "розпався в повітрі, ймовірно, в результаті структурних пошкоджень, викликаних великою кількістю високоенергетичних об'єктів, які проникли в літак зовні".