ua en ru

"РН-Україна" не виключає можливості збройного захоплення своїх АЗС в Україні

У найближчі дні не виключене силове захоплення заправних станцій, що належать дочірнім компаніям "Роснафти" в Україні. Про це повідомив Михайло Ясельський, президент компанії "РН-Україна", що управляє активами "Роснафти" в Україні.

"Спостерігаємо повну аналогію з захопленням нашої нафтобази у Василькові в жовтні 2014 року. Ті ж люди, ті ж заяви. Готуємося", - заявив Ясельський.

За його словами, компанія вживає заходів щодо посилення системи безпеки об'єктів з метою виключення можливих техногенних ситуацій на АЗС, які в Україні віднесено до об'єктів підвищеної небезпеки.

Як повідомлялося в ЗМІ, напередодні народний депутат від Народного Фронту Тетяна Чорновол внесла у Верховну Раду законопроект про націоналізацію власності "Роснафти" в Україні та заборону діяльності пов'язаних з нею компаній. Постанову про внесення законопроекту вже підписали 20 народних депутатів.

Між тим в ЗМІ повідомлялось, що Тетяна Чорновол належить до групи Сергія Пашинського, якого в ЗМІ називають основним автором проекту експропріації та подальшої реалізації нафтопродуктів Сергія Курченко.

Проект був реалізований в рамках кримінальної справи, розслідуваної МВС, в ході якої було реалізовано сумарно близько 100 тис. т нафтопродуктів і сировини, які перебували на нафтобазі ТОВ "Схід" у Василькові (Київська обл.), Херсонському нефтеперевалочному комплексі та Одеському НПЗ. В той же час гроші від цих нафтопродуктів так і не надійшли до держбюджету, пишуть українські інтернет-видання.

За словами Ясельського, Нафтобаза ТОВ "Схід" у Василькові була зайнята озброєними бійцями спецпідрозділу МВС "Київ-1" на початку жовтня 2014 року. Нафтопродукти були реалізовані на ринку державною компанією "Укртранснафтопродукт", яка в свою чергу вдалася до послуг компанії "Укройлпродукт" Сергія Тищенка.

Він також зазначив, що за аналогічною схемою з використанням бійців МВС були вивезені нафтопродукти з Херсонського нафтотерміналу і Одеського НПЗ. В кінці 2015 року "Укртранснафтопродукт" судовими рішенням був призначений керуючим ОНПЗ.

У групу компаній "Роснафти" в Україні входять ТОВ "Схід" (управляє мережею АЗС) і "ТНК-Індастріз Україна" (оптові продажі). Роздрібна мережа налічує 141 АЗС.