ua en ru

РФ, Узбекистан і Казахстан ігнорують розслідування депортації 1944 року, - заступник прокурора АРК

РФ, Узбекистан і Казахстан ігнорують розслідування депортації 1944 року, - заступник прокурора АРК Фото: депортація кримських татар 1944 року (facebook.com/Marlen Mamutov)

Росія, Узбекистан і Казахстан ігнорують українське розслідування

Росія, Узбекистан і Казахстан ігнорують українське розслідування депортації кримських татар та інших народів в 1944 році з окупованого Криму в Середню Азію. Про це повідомив заступник прокурора АР Крим Микола Іванець в ефірі радіо "Крим.Реалії"

"Ми в 2017 році завершили проведення демографічної експертизи і призначили історико-правову. Направили в три держави - Росію, Узбекистан і Казахстан - міжнародні доручення. Слідство встановило, що близько 65% кримських татар тоді депортували в шість областей Узбекистану. Досі ми не отримали відповідей, міжнародні доручення залишилися невиконаними", - зазначив заступник прокурора.

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня, в Україні відзначають День пам'яті жертв депортації кримських татар 1944 року.

Депортація кримських татар з півострова під час Другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривав до початку червня. Підставою для цього стали претензії нібито масової зраді і колабораціонізмі під час окупації гітлерівськими військами.

За офіційними даними радянської влади, були депортовані понад 183 тис. кримських татар, за татарськими джерелами - понад 228 тис., з яких протягом першого півтора року померли близько 110 тис. осіб.