ua en ru

РФ знищує кримські виноградники в Судакській долині, - МінТОТ

РФ знищує кримські виноградники в Судакській долині, - МінТОТ Фото: виноградники (twitter.com/mtot_gov_ua)

Площа виноградників в анексованому Криму скоротилась на 46%

Російська Федерація (РФ) в анексованому Криму знищує виноградники Судакскьої долини, що ставить під загрозу виноробну галузь на півострові. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на дані моніторингу Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ).

Зокрема, було проведено спеціальну обробку даних з відкритих джерел та космічних знімків та виявлено занепад виноградарства й знищення виноградників на території Судакської долини.

"Станом на 2012 рік, площа виноградників Судакської долини становила 743,9 га. Після анексії Кримського півострову площа виноградників різко скоротилася на 46% і зараз складає 397,8 га", - зазначили в міністерстві.

Причиною скорочення площ виноградників називають їх заліснення (заросли деревами та кущами) - таких нараховано 17,4 га. Також виявлено 17,6 га закинутих ділянок, які не обробляються. Крім того, на площі 59, 4 га насадження винограду викорчувані. Ще одна причина - прорідження. Зокрема, кількість кущів винограду зменшилась на 251, 7 га.

РФ знищує кримські виноградники в Судакській долині, - МінТОТФото: карта скорочення кримських виноградників (mtot.gov.ua)

Нагадаємо, до портів анексованого Росією Криму впродовж вересня 2018 року заходили 16 танкерів і вантажних суден-порушників. Зокрема, 15 суден були під прапором Російської Федерації і ще одне судно - під прапором Республіки Того. Загалом цими суднами здійснено 47 заходів до портів Феодосії, Севастополя та Керчі.