ua en ru

РФ скоротила витрати на Крим у 4 рази

Російські власті обговорювали два варіанти виділення грошей на розвиток Криму - напряму з бюджету або через Інвестиційний фонд Росії. У підсумку від останнього варіанту вирішено було відмовитися. Тому у 2015 році півострів отримає від федерального центру близько 100 млрд руб. (35,062 млрд грн), а не 373 млрд (130,78 млрд грн), як зазначено у проекті федерального бюджету.

Витрати на федеральну цільову програму з розвитку Криму у 2015 році складуть близько 100 млрд руб., повідомили РБК у Міністерстві РФ у справах Криму та підтвердили в Мінфіні. Сума у 373 млрд руб., про яку повідомлялося раніше, насправді призначена на три роки, до 2017 року, уточнили в міністерствах.

У проекті бюджету, опублікованому на сайті regulation.gov.ru, вся сума значиться в розділі 2015 року, але тепер гроші планується виділяти по роках, повідомили у прес-службі Мінфіну: на 2016 рік видатки складуть 134,6 млрд, ще 138,4 млрд виділять у 2017 році.

Мінфін до останнього хотів виділити ці гроші відразу, щоб провести фінансування федеральної цільової програми розвитку Криму через Інвестфонд, пояснив РБК заступник глави Міністерства РФ у справах Криму Андрій Соколов. "Це спроба Мінфіну зарезервувати суму на випадок майбутніх секвестрів якихось, щоб витрати на Крим були захищені", - пояснив він.

"Ідея з використанням Інвестфонду обговорювалася, але від неї було вирішено відмовитися", - написала заступник начальника прес-служби Мінфіну Юлія Зайцева на запит РБК.

Фінансування статей бюджету через Інвестфонд має перевагу - керуючі фондом можуть переносити невикористані за звітний період залишки коштів на майбутні періоди, а не повертати їх в загальний казан. Це є гарантією збереження фінансування протягом кількох років.

Але Міністерство РФ у справах Криму заперечувало проти такої схеми. "Інвестфонд створювався для іншого, і треба буде міняти всю "нормативку" починаючи з визначення "Це кошти на реалізацію проектів державно-приватного партнерства". Треба буде переписувати правила, змінювати постанову уряду", - пояснює Соколов. Також він побоюється, що гроші на Крим та інші проекти в Інвестфонді можуть "змішатися", "і не факт, що коштів вистачить".

"Ця ідея Мінфіну їх об'єднати і вивантажити могла б створити "складності освоєння" і у зв'язку із цим не була схвалена, зазначив Ілля Джус, помічник віце-прем'єра Дмитра Козака, відповідального за Крим. Реально витратити наступного року можуть навіть менше 100 млрд руб. "Віце-прем'єр говорив на уряді, що суми, зазначені в ФЦП, мають граничний характер, були ще доручення уточнювати їх обґрунтованість", - зауважив Джус.

Орієнтовна сума витрат вказана в програмі, це 103,7 млрд руб., каже Соколов, але коригування поступово, звичайно, з'являться. "Життя багатше. Я особисто, працюючи в Мінекономрозвитку, не бачив жодної ФЦП, яка була б реалізована в тому вигляді, в якому приймалася", - говорить він. Наприклад, проектна документація по одному із ключових проектів - будівництву моста до Криму - буде готова тільки наступного року, тоді ж почнеться й основне будівництво, уточнює Соколов.

Нагадаємо, 18 березня 2014 р. Росія анексувала Крим і Севастополь.

14 вересня 2014 р. РФ влаштувала на півострові місцеві вибори. За їх результатами, "Єдина Росія" в раді Севастополя отримала 22 мандати, ЛДПР - 2 мандати; у Раді Криму у ЄР отримала 70 мандатів (70,18% за регіональним округом і 25 мандатів по одномандатних округах), тоді як ЛДПР отримала 5 мандатів (8,49% за регіональним округом). Україна, ЄС і США не визнають ці вибори.