ua en ru

РФ з сьогоднішнього дня офіційно вступає до СОТ

Російська Федерація сьогодні, 22 серпня, офіційно стає 156-ою державою - учасником Всесвітньої торгової організації (СОТ), що регулює правила міжнародної торгівлі товарами і послугами на принципах лібералізму. Вступ Росії відбувається автоматично, після закінчення 30 днів з дня офіційного повідомлення (23 липня 2012 р.) секретаріату СОТ про ратифікацію відповідної угоди.

До сьогоднішнього дня РФ залишалася останньою великою світовою економікою, що не входить до СОТ. Процес вступу Росії у СОТ тривав майже 19 років, якщо рахувати з 1993 р., коли РФ звернулася з офіційною заявкою про приєднання до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, на базі якої в 1995 р. і була створена Всесвітня торговельна організація. Згідно з правилами СОТ, кожна країна, яка бажає стати її членом, повинна провести двосторонні переговори з усіма учасниками організації, що виявили в цьому зацікавленість. Росії довелося вести переговори з шістьма десятками країн з тарифних питань і з тридцятьма - щодо доступу на ринок послуг.

При цьому в російському експертному співтоваристві досі немає згоди з приводу того, чи вигідний Росії вступ до СОТ чи ні. Прихильники приєднання стверджують, що використання чітких правил зовнішньої торгівлі, які встановлює організація, дозволить Росії захищати свої інтереси на міжнародній економічній арені і боротися з дискримінацією її товарів на зарубіжних ринках. Супротивники ж кажуть, що вступ до СОТ позбавить країну можливості використовувати цілий ряд механізмів захисту і підтримки власних галузей економіки.

Перші кроки зі зниження тарифного захисту внутрішнього ринку Росії доведеться зробити вже 23 серпня. З цього дня будуть змінені мита на ввезення низки товарів в сільському господарстві і металургії. Наприклад, мито на ввезення живих свиней (їх можна ввозити для забою всередині країни) знизиться з 40% до 5%. До нуля з 15% буде знижено мито на ввезення свинини в рамках існуючих квот. Мито на постачання свинини поза квотою буде зменшене з 75% до 65%. Також будуть знижені мита на ввезення помідорів та огірків.

Зниженню з 23 серпня піддасться і ряд імпортних мит на метали і вироби з них, підвищені в 2009 р. в ході економічної кризи. Мова йде про рафінований свинець, необроблений цинк, свинцеві і цинкові відходи і брухт, нелегірований нікель. Також будуть введені зменшені мита на імпорт деяких видів труб. Так, мито на труби обсадні, насосно-компресорні й бурильні знизиться з 15 до 5%. Аналогічне зниження імпортних мит поширюється також і на деякі види труб великого діаметру (ТВД).

В цілому ж в ході переговорів про приєднання Росії до СОТ імпортні мита були узгоджені на докризовому рівні. У середньому зниження ставок імпортних мит у порівнянні із чинним тарифом по всій номенклатурі складе 3,6%, щодо товарів - з 11,2% до 7,6%, за сільськогосподарськими товарами - з 18,6% до 14,6%. Однак по низці галузей учасники переговорів пішли на серйозні поступки закордонним партнерам, послабивши тарифний захист на 10-15 процентних пунктів. Перехідні періоди для лібералізації доступу на російський ринок становлять 2-3 роки, по найбільш чутливим позиціям - 5-7 років.

За інформацією Міністерства економічного розвитку РФ, в рамках вступу до СОТ Росія взяла на себе зобов'язання щодо доступу іноземних інвесторів в 117 секторах послуг, при цьому повністю доступ відкритий тільки у 15 секторах. В 39 секторах, пов'язаних з видобутком, транспортуванням, переробкою сировини і природними монополіями, ніяких зобов'язань прийнято не було.

Світова організація торгівлі (СОТ) була створена в 1995 р. і є спадкоємицею Генеральної угоди з тарифів і торгівлі. СОТ регулює торгово-економічні відносини держав-членів і тарифну політику, підтримує ринки, що розвиваються. Штаб-квартира СОТ в Женеві. На сьогодні в організації є 80% країн світу, на їх частку припадає 97% світового торгового обороту. Після вступу Росії у СОТ її членами є 156 держав світу. Ще близько 30 перебувають у стадії переговорів щодо вступу до СОТ, у тому числі Білорусія, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан, Казахстан та інші.