ua en ru

РФ розраховує отримати пояснення Інтерполу в зв'язку з відмовою у міжнародному розшуку Браудера

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) Росії розраховують найближчим часом отримати пояснення офіційної позиції Генерального секретаріату Інтерполу, пов'язаної з відмовою у виконанні запиту про оголошення в міжнародний розшук громадянина Великобританії Браудера Вільяма Фелікса. Про це йдеться в повідомленні МВС.

Браудер заочно засуджений Тверським судом м. Москви до 9 років позбавлення волі через скоєння шахрайства в особливо великому розмірі.

У МВС викликало подив рішення Генерального секретаріату Інтерполу про відмову в розшуку і затриманні Браудера, визнаного російським судом винним у скоєнні тяжкого злочину.

МВС продовжує вважати Інтерпол організацією, яка у своїй діяльності керується не політичними рішеннями та оціночними судженнями, а діє виключно в рамках міжнародного права і конституції організації.

Відповідно до російського законодавства, всі особи, які вчинили злочин на території РФ, незалежно від того, чи є вони російськими громадянами, громадянами (підданими) іноземних держав або особами без громадянства, несуть кримінальну відповідальність, нагадали в МВС.

Читайте також: Інтерпол не дозволить використовувати свою міжнародну мережу для пошуків Браудера

У липні 2013 р. Росія оголосила в міжнародний розшук Браудера. Тоді російське бюро Інтерполу на вимогу Генеральної прокуратури РФ направило в Генеральний секретаріат організації запит про оголошення в міжнародний розшук громадянина Сполученого Королівства Браудера, 1964 р.н. Він звинувачується в скоєнні тяжкого злочину, передбаченого ч. 4 ст. 159 Кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо крупом розмірі).

Як встановили російські правоохоронні органи, Браудер в період з 1999 р. по 2004 р. незаконним чином придбав понад 131 млн акцій ВАТ "Газпром" за внутрішньоринковий ціні на суму понад 2 млрд руб. У той час, згідно з російським законодавством, іноземці були зобов'язані отримувати дозвіл Федеральної комісії з ринку цінних паперів та уряду РФ на придбання даних акцій або купувати так звані американські депозитарні розписки на зарубіжних фондових біржах, де їх ціна була на порядок вище.

Для здійснення неправомірних угод Браудер заснував ряд юридичних осіб на території Республіки Калмикія. "Далі, реалізуючи розроблений злочинний план, спрямований на придбання російських цінних паперів, зловмисник і ряд невстановлених осіб відкрили рахунки в депозитарному центрі Гапромбанка", - йдеться в повідомленні МВС. Згодом від імені афілійованих компаній обвинувачений подав заявку на придбання акцій Газпрому, приховавши факт практично 10-відсоткового участі іноземного капіталу в їх статутному фонді.

В результаті незаконної діяльності обвинувачений уклав не менше 30 угод купівлі-продажу цінних паперів російського газового концерну і завдав шкоди РФ на суму близько 2,9 млрд руб.