ua en ru

РФ підтвердила намір подати на Україну до суду за невиплату держборгу

РФ підтвердила намір подати на Україну до суду за невиплату держборгу Фото: Міністерство фінансів Росії

Мінфін РФ стверджує, що США відмовилися надати гарантії по українському боргу

Міністерство фінансів Російської Федерації підтвердило намір подати в суд на Україну в разі невиконання їй 20 грудня в повному обсязі зобов'язань за боргом. Про це йдеться у заяві Мінфіну РФ, передає Reuters.

У заяві наголошується, що Росія, незважаючи на відсутність офіційного звернення України до уряду РФ з питання реструктуризації суверенного боргу на 3 млрд доларів, сама запропонувала розстрочку погашення боргу на три роки (за 1 млрд доларів в 2016-2018 роках) під гарантії США, ЄС чи міжнародного фінансового інституту.

"Ми запропонували умови навіть краще, ніж просив Міжнародний валютний фонд. На цьому тижні ми отримали офіційну відмову від уряду США надати гарантії за зобов'язаннями України. У цьому зв'язку нам не залишається нічого іншого, крім як подати в суд на Україну в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань в повному обсязі 20 грудня поточного року, що означатиме суверенний дефолт України", - повідомляється в заяві.

У Мінфіні РФ зазначили, що Україна може взагалі не отримати черговий транш від МВФ, так як до сих пір не прийнятий бюджет країни на 2016 рік, який відповідав би параметрам програми Фонду, з-за відсутності узгодженого проекту податкової реформи.

Нагадаємо, 16 листопада президент Росії Володимир Путін за підсумками саміту G20 заявив, що Росія запропонувала більш вигідні умови реструктуризації українського боргу, ніж ті, про які просив Міжнародний валютний фонд (МВФ).