ua en ru

РФ планує постачати скраплений газ в Сирію через Крим, - Reuters

РФ планує постачати скраплений газ в Сирію через Крим, - Reuters Фото: компанія СИБУР

РФ може постачати до 200 тис. т скрапленого вуглеводневого газу в рік

Росія розглядає можливість постачання до 200 тис. тонн зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ) в рік в Сирію через термінали в Керчі (Крим), повідомляє Reuters з посиланням на трейдерів.

За словами джерела, мова йде про постачання ЗВГ найбільшого російського виробника - компанії СИБУР - через посередницькі держкомпанії.

"СИБУР не вів і не веде торгові операції з сирійськими державними або приватними компаніями. СИБУР не постачає і не веде переговори про постачання ЗВГ в зазначену країну, в тому числі в рамках будь-яких державних програм", - заявили в компанії.

На території Керченського морського торгового порту знаходяться чотири терміналу з перевалки ЗВГ загальною потужністю понад 2 млн т на рік: АЕГАЗ, ТЕС-Термінал, ЮВАС-Газсервіс і Гермес-Ойл. Як пише Reuters з посиланням на одного з учасників ринку, зараз в регіоні епізодично працюють тільки два - ТЕС-Термінал і ЮВАС-Газсервіс. При цьому активізувати роботу керченських терміналів не вийде без держпідтримки або поручительства.

Нагадаємо, меморандум, який повинен сприяти інтеграції газового ринку та диверсифікації джерел постачання блакитного палива, підписали 15 країн ЄС та Енергетичного співтовариства, у тому числі Україна.