ua en ru

РФ може відмовитися від програми кредитування інших держав через проблеми з бюджетом

РФ може відмовитися від програми кредитування інших держав через проблеми з бюджетом Фото: заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак

Вже укладені угоди будуть виконані в повному обсязі

Російська Федерація в 2016 році може згорнути програми кредитування інших держав через проблеми з бюджетом. Про це повідомив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, передає "Прайм".

Як повідомляється, за словами Сторчака, в поточних умовах прийняття на себе нових зобов'язань з кредитування іноземних позичальників пов'язане з підвищеними ризиками. Він також зазначив, що надходження в бюджет доходів від нафти скоротилися, а на зовнішні ринки РФ вийти не може до тих пір, поки діють санкції.

Як повідомляється, вже укладені угоди будуть виконані в повному обсязі. Зокрема, Єгипет отримає 25 млрд доларів на будівництво першої в країні атомної електростанції, 1,2 млрд доларів дістанеться Кубі, 760 млн доларів - Білорусі.

Як наголошується, всі ці суми будуть виплачені не за один рік - наприклад, Єгипет отримає гроші протягом 13 років.

Крім того, повідомляється, що в даний час Росія веде з Іраном переговори про надання кредиту в розмірі 5 млрд доларів.

Наголошується, що ці гроші планувалося видати на будівництво залізниць за участю РЖД і реалізацію інших спільних проектів.

"Поки угод на цю тему немає, і остаточне рішення за підсумками переговорів прийме уряд. Про інші можливі позики державам-партнерам РФ в поточному році інформації поки немає", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, експерти не очікують істотних втрат у разі тимчасової відмови Росії кредитувати своїх партнерів.

Разом з тим, наголошується, що, на думку аналітика IFC Markets Дмитра Лукашова, в разі відмови від щорічного кредитування Білорусі, Росія може втратити союзника.

"Однак допомога може бути надана у вигляді не грошового, а товарного кредиту, а також гарантій за кредитами перед третіми особами. Зараз всім урядам доводиться вирішувати нестандартні завдання, тому при необхідності вихід буде знайдений", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін підписав закон про порядок погашення заборгованостей жителів анексованого Криму перед банками України.