ua en ru

РФ відмовилася від ідеї втягнути Україну в МС і готова обговорювати створення газового консорціуму з ЄС на базі української ГТС, - джерела

У загострених відносинах Москви і Києва настало перемир'я. Росія відмовилася від ідеї, у що б то не стало втягнути Україну в Митний союз і готова обговорювати створення тристороннього газового консорціуму з ЄС на базі української ГТС. При цьому відповідь на запитання, чи отримає Київ бажану знижку на російський газ, може бути дано вже в жовтні. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на обізнані джерела.

"Зустріч була знаковою для Януковича, особливо з урахуванням останніх подій у Росії. Обидва керівники - і Медведєв, і Путін - знайшли час з ним зустрітися, це важливо для українського Президента", - вважає один з російських парламентерів. Що стосується змістовної частини, то, за словами співрозмовника видання, Москва схильна відмовитися від максималістської позиції по залученню Києва в Митний союз. "Це "хотілки". Далеко не факт, що така установка актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС", - зазначив чиновник.

У Києві також вважають, що після суботньої зустрічі питання членства України в МС можна вважати закритим.

"Київ не збирається інтегруватися в Митний союз. Ви подивіться на нашого Президента - хіба він може зігнутися?" - сказав "Комерсанту-Україна" високопоставлений український дипломат.

Опитані виданням українські та російські чиновники, у тому числі присутні на суботніх переговорах у Завидово, запевнили, що в результаті сторони зосередилися на енергетичних питаннях. І, зокрема, обговорювали долю ГТС України. Раніше Київ запропонував Москві створити тристоронній газовий консорціум за участю Європейського союзу, що не викликало ентузіазму у російської сторони, наполягала на тому, щоб сторін було дві. Тепер же, говорить український дипломат, позиція Росії не така категорична: "Зрушення щодо ГТС будуть, але на це потрібен час. Думаю, знайдемо компроміс, в основі якого буде тристоронній консорціум".

За його словами, в суботу було вирішено, що в середині жовтня керівники "Газпрому", "Нафтогазу", а також профільних міністерств РФ і України зустрінуться, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму. Це притому, що, за словами джерел видання в українському Міненерго, ще на початку минулого тижня ідея тристороннього консорціуму не знаходить розуміння у російського керівництва. Тепер же експерти говорять про збільшення ймовірності його створення.

"Судячи з усього, консорціум все-таки буде створено. Питання, в якому форматі - двосторонньому або тристоронньому. На другому варіанті наполягає Україна, яка хоче розділити частки в майбутньому СП: 34% в свою користь і по 33% європейським і російським партнерам. Для "Газпрому", в принципі, це не найгірший варіант, але лише в тому випадку, якщо партнером виявиться котрась з дружніх компаній в Європі. Наприклад, E.ON Rurhgas, - міркує голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.- Але з урахуванням проблем в країнах ЄС, а саме чергового витка фінансової кризи, навряд чи вдасться знайти там додаткові кошти на модернізацію нашої ГТС. Що, думаю, і бентежить росіян - вони пустять у СП європейців, але модернізувати газопроводи будуть за свій рахунок".

Так або інакше, але газові протиріччя можуть вирішитися вже наступного місяця. На жовтень заплановані не тільки переговори голів "Газпрому" і "Нафтогазу", але і Президентів РФ і України. Спочатку в Києві відбудеться засідання двосторонньої міждержавної комісії на вищому рівні, а потім 18 жовтня в Донецьку пройде регіональний економічний форум. Співрозмовники видання запевняють, що для підписання в ході майбутніх зустрічей готується значний пакет документів.