ua en ru

РФ звернулася до Венеціанської комісії з питання перевірки легітимності рішень української влади

Росія звернулася до Венеціанської комісії з питання перевірки легітимності прийнятих владою України рішень.

Росія звернулася до Венеціанської комісії з питання перевірки легітимності прийнятих владою України рішень. Про це повідомив голова Держдуми Сергій Наришкін в ході засідання робочої групи з правового аналізу законодавчих процедур і прийнятих на Україні правових актів.

"Ми звернулися через юридичний комітет ПАРЄ, з тим, щоб був прийнятий запит до Венеціанської комісії на предмет перевірки легітимності прийнятих рішень", - сказав Наришкін.

"Звернення сьогодні відправлено", - підтвердив начальник відділу наукового забезпечення діяльності делегації РФ у Венеціанській комісії Інституту законодавства і порівняльного правознавства Рашад Курбанов.

На думку Наришкіна, політична криза в Україні "затягується", а одна з причин цього полягає в тому, що в країні, на думку парламентарія, в даний час немає політичної сили, здатної "відображати інтереси і настрої всього багатонаціонального народу, усіх груп населення та всіх регіонів країни".

"Для політичного діалогу, для досягнення суспільної згоди вона вкрай необхідна", - підкреслив Наришкін.

Між тим він упевнений, що Верховна рада "має запас легітимності".

"Але при цьому ми розуміємо, що стосовно деяких депутатів Верховної Ради змінилися умови їх роботи, умови недоторканності та безпеки. Очевидно, що частина з них виявляється під тиском, що позначається на легітимності в цілому прийнятих рішень", - зазначив глава російського парламенту.

Він нагадав, що Росія і Україна - це "члени однієї правової сім'ї", законодавство двох країн формується в рамках однієї правової системи. Він висловив надію на те, що висновки і рекомендації робочої групи будуть зрозумілі і корисні.

"Життя людини - це найвища цінність, на визнання якої будується все сучасне право. Внутрішній конфлікт в Україні вже призвів до жертв, і, на мій погляд, поспішні і неузгоджені дії по зміні конституційного поля можуть призвести в подальшому до ризику, пов'язаному і зі стабільністю держави, і з добробутом її громадян. Не втручаючись у внутрішні справи братської для нас країни, братнього народу, ми хотіли б дати рекомендації і думки, які були б для професіоналів корисні і зрозумілі", - підсумував Наришкін.