ua en ru

РФ і НАТО готуються до можливої конфронтації в Європі, - британські аналітики

РФ і НАТО готуються до можливої конфронтації в Європі, - британські аналітики Фото: військові навчання РФ

Опублікований аналіз останніх навчань у Росії та Східній Європі

Росія і НАТО готуються до можливої конфронтації в Європі. Про це йдеться в доповіді британського неурядового дослідницького центру European Leadership Network (ELN), що складається з десятків відставних європейських військових і політиків.

Згідно з доповіддю, військові навчання Російської Федерації та НАТО говорять про те, що сторони готуються до повноцінної конфронтації одна з одною, а свій висновок аналітики ELN роблять на основі аналізу масштабів військових навчань, проведених в останні місяці.

Як повідомляють аналітики, сторони збільшили задіяні у військових навчаннях сили: у березні 2015 р. РФ провела навчання з участю 80 тис. військових, а НАТО в червні провів навчання за участю 15 тис. військовослужбовців.

У доповіді підкреслюється, що і ті і інші вчення, за запевненнями керівництва сторін, були спрямовані проти потенційних супротивників, але "природа і масштаб операцій вказують на інше", підкреслюють аналітики ELN.

"Росія готується до конфлікту з НАТО, а НАТО готується до можливої конфронтації з Росією", - наголошується в доповіді.

Зазначимо, що починаючи з 2014 року активність російської авіації і флоту біля кордонів європейських держав істотно зросла. Так, сили НАТО в 2014 році здійснили близько 100 перехоплень російських військових винищувачів.

Кораблі РФ біля кордонів країн НАТО також виявлялися регулярно. Зокрема, 2 серпня міністерство оборони Латвії повідомило про виявлення двох кораблів Військово-морського флоту Росії недалеко від свого кордону.

"Збройні сили 2 серпня зафіксували на відстані 5 морських миль від територіальних вод Латвії судно "Віктор Конецький", яке тягнуло на буксирі мінний загороджувач "Олександр Обухів" ВМФ Росії", - повідомили в латвійському міноборони.

Крім того 19 липня Латвія зафіксувала 2 російських військових корабля і підводний човен біля свого кордону. Зокрема повідомлялося, що виявлені бойові одиниці були російським корветом класу "Тарантул" і буксиром "Віктор Конецький", який здійснював переміщення підводного човна класу "Кіло".

Нагадаємо, у РФ пройшли навчання ВПС, на бомбах були написи "На Берлін!".