ua en ru

РФ на сьогодні так і не надала перелік гуманітарного вантажу для України, - Червоний Хрест

Росія на сьогодні так і не надала перелік гуманітарного вантажу для України.

Росія на сьогодні так і не надала перелік гуманітарного вантажу для України. Про це повідомляє прес-служба Товариства Червоного Хреста України.

"Міжнародний Комітет Червоного Хреста не може взяти на себе відповідальність за вантаж, поки не будуть надані документи повному утриманні гуманітарного ешелону і не буде здійснена перевірка всього вантажу на відповідність. На поточний момент перелік вантажу не представлений", - йдеться в повідомленні.

У МКЧХ уточнили, що перелік повинен надати МЗС РФ через своє консульство в Женеві.

Також повідомляється, що російського відділення Червоного Хреста не було залучено до формування та організації ешелона з гуманітарним вантажем для України, так як це була виключно ініціатива уряду РФ.

"Тому російський Червоний Хрест не може виступати гарантом відповідності вантажу гуманітарних потреб", - зазначили в організації.

У МКЧХ підкреслили, що цей гуманітарний вантаж був сформований та відправлений з порушеннями встановлених міжнародних норм як російською стороною, так і української. Тому переговори про порядок перетину кордону тривають і до цього години.

Відзначається, що вантаж може бути прийнято виключно на території, контрольованій урядом України.

"Ні міжнародний Комітет Червоного Хреста, ні Товариство Червоного Хреста України не будуть приймати вантаж на територіях підконтрольних збройним угрупованням", - підкреслили в організації.