ua en ru

РФ і Болгарія до кінця 2010 р. планують схвалити технічний проект будівництва АЕС "Белене"

Росія і Болгарія до кінця року планують схвалити технічний проект будівництва АЕС "Белене", повідомив сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін за підсумками російсько-болгарських переговорів у Софії, передає РБК.
Російський прем'єр зазначив, що РФ представила болгарській стороні цифру остаточної вартості будівництва АЕС "Белене". "Остаточні цифри вартості ми сьогодні болгарській стороні надали. Питання в тому, щоб болгарські фахівці провели експертизу, зробили оцінку і дали нам відповідь, - заявив В.Путін. При цьому він зазначив, що РФ готова назвати остаточну цифру хоч зараз, але відмовився це зробити без згоди болгарської сторони, так як це є комерційною таємницею.
У свою чергу прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов сказав, що підписаний попереднім урядом республіки договір про будівництво АЕС не фіксує остаточну, справжню ціну. За його словами, в неї не включено безліч речей: інфраструктура, позики на будівництво, облік кредитів, облік позик під відсотки та інші.
Говорячи про плани РФ в атомній енергетиці, В.Путін відзначив, що в СРСР було побудовано приблизно 30 великих атомних блоків. "Ми плануємо до 2025 р. побудувати 18 великих атомних блоків. Ми дуже активно працюємо за кордоном: в Італії побудували 6 атомних електростанцій, в Індії 2 вже побудували, всього 16 будемо будувати", - підкреслив прем'єр.
Розмірковуючи про конкурентні переваги російської сторони, В.Путін наголосив: "За якістю, за рівнем устаткування наші конкуренти нам нічого протиставити не можуть, а ціни у них вищі. І, перш за все, це пов'язано з оплатою виробництва, з робочою силою, з ціною енергетики в країні виробництва, з транспортом і так далі. У нас це просто більш конкурентоспроможні складові. Ми при цьому забезпечуємо найвищий рівень якості. Як я вже сказав, ми не скупимося і залучаємо закордонних партнерів, перш за все з Європи, по тих напрямках, де вони є абсолютними лідерами, і близько 25% віддаємо їм із загального обсягу".
Нагадаємо, що влада Болгарії 17 липня 2010 р. повідомила про свою готовність розморозити проект будівництва АЕС "Белене". Цей проект був припинений у 1990 р. через брак фінансування. У 2005 р. була досягнута домовленість про завершення будівництва за участю російського "Атомбудекспорту", однак через зміну керівництва Болгарії ці плани так і не були реалізовані. У разі якщо болгарське керівництво в результаті відмовиться від завершення будівництва АЕС, Софія буде змушена виплатити "Атомбудекспорту" значну компенсацію витрат. В кінці липня 2010 Б.Борисов повідомляв, що Софія та Москва шукають стратегічного інвестора для проекту АЕС "Белене". Для завершення будівництва АЕС потрібні 7 млрд дол.
НЕК Болгарії 31 жовтня 2006 офіційно оголосила "Атомбудекспорт" переможцем тендеру на спорудження АЕС "Белене" за російським проектом АЕС-92 з двома енергоблоками ВВЕР-1000/В-466. "Атомбудекспорт" реалізує проект спільно з французькою компанією Areva NP і концерном Siemens. Підписання контрактної угоди між "Атомбудекспортом" і НЕК Болгарії на спорудження АЕС "Белене" відбулося 18 січня 2008 р. У листопаді 2008 р. "Атомбудекспорт" підписав з європейським консорціумом CARSIB, до якого увійшли Areva і Siemens, угода щодо співпраці при споруді АЕС в Болгарії. Початок комерційної експлуатації АЕС запланований відповідно на 2014 р. і 2015 р.