ua en ru

РФ хоче виселити татар з Криму шляхом репресій, - Чубаров

РФ хоче виселити татар з Криму шляхом репресій, - Чубаров Фото: Рефат Чубаров розповів про репресії проти кримських татар

Російська влада робить усе, аби кримські татари самі залишили півострів

Російська Федерація домагається виселення кримськотатарського народу з Криму шляхом репресій. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров в інтерв'ю агентству IAR, передає "Радіо Польща".

Він звернув увагу на важку ситуацію земляків, які залишаються на аннексованому Росією кримському півострові.

Чубаров вважає, що не йдеться про масові депортації за прикладом Сталіна в 1944 році.

"У нас насильно викрадають молодих людей, вбивають їх. Людей кидають у в'язниці, тобто роблять все, щоб кримські татари самі залишили Крим. Кримські татари прекрасно розуміють таку цинічну політику і цілі РФ, і тому вони максимально, наскільки це можливо, чіпляються за землю і намагаються зробити все, щоб не залишати Крим", - сказав він.

Віруючі кримські татари зазнають репресій

Голова Меджлісу зазначив, що російська влада Криму здійснює репресії, зокрема, під час головних, п'ятничних молитов мусульман.

"В кінці молебнів вони оточують мечеті і у кожного віруючого, які виходять з святині, перевіряють документи. Вони це пояснюють боротьбою з нелегальною еміграцією. Але жодного разу такі акції не проводилися навколо, скажімо, православної церкви. Під час таких рейдів вони забирали по 100-150 осіб", - додав він.

Чубаров наголосив, що питання кримських татар все ще присутнє на міжнародній арені, наприклад, цього року Європейський парламент ухвалив дві резолюції на захист кримськотатарського співтовариства, а одним з найбільших союзників цієї меншини є Польща.

Нагадаємо, Рефат Чубаров вважає, що в Україні повинен бути єдиний спеціальний орган, який займатиметься питаннями окупованого Криму.