ua en ru

РФ хоче уникнути відповідальності за порушення прав людини в Криму і на Донбасі, - МЗС України

РФ хоче уникнути відповідальності за порушення прав людини в Криму і на Донбасі, - МЗС України Фото: міністр закордонних справ України Павло Клімкін

МЗС України стурбований рішенням Конституційного суду РФ

Росія хоче уникнути відповідальності за масові порушення прав людини в аннексированном Криму та на Донбасі. Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ (МЗС) України щодо постанови Конституційного суду РФ про те, що рішення Страсбурзького суду повинні виконуватися, враховуючи верховенство Конституції РФ.

"МЗС України висловлює глибоку стурбованість вказаною ухвалою Конституційного суду РФ і розцінює її як цілеспрямований удар по системі захисту прав людини, як в Російській Федерації, так і на європейському континенті в цілому. Прагнення російської влади дискредитувати контрольний механізм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод має на меті, серед іншого - уникнути відповідальності за серйозні і масові порушення прав людини в аннексированном Криму і на окупованому Донбасі", - йдеться в заяві.

У Мзс також заявили, що Росія намагається заблокувати виконання рішень Європейського суду з прав людини і "створити замкнутий цикл відтворення власної безкарності".

"Відмова Російської Федерації забезпечувати виконання рішень ЄСПЛ, поряд з прийняттям репресивного законодавства щодо "іноземних агентів", запровадженням цензури у ЗМІ та в Інтернеті, обмеженням свободи мирних зібрань, ігноруванням прав національних та інших меншин свідчить про широкомасштабний наступ російської влади на демократію, права людини і верховенство права в Росії", - відзначили в міністерстві.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) може вирішити долю скарг проти України у справі за краху Boeing (Боїнг) "Малайзійських авіаліній" на Донбасі не раніше осені.