ua en ru

РФ на Донбасі використовує новітні системи радіоелектронної боротьби

РФ на Донбасі використовує новітні системи радіоелектронної боротьби Фото: ООС (mil.gov.ua)

Учасники місії ОБСЄ виявили нещодавно розроблені російські комплекси РЕБ

На Донбасі виявлена новітня система радіоелектронної боротьби (РЕБ), що надійшла на озброєння сил РФ в поточному році. Про це йдеться в дослідженні DFRLab, опублікованому на сайті Bellingcat.

"Нещодавно моніторингова група ОБСЄ опублікувала важливе спостереження, пов'язане з російськими системами радіоелектронної боротьби на Донбасі: кадри чотирьох сучасних російських комплексів РЕБ, у тому числі новітнього РБ109-А "Билина", який був вперше застосований в ході навчань "Захід-2017" і поступив на озброєння Збройних сил (ЗС) Росії тільки в цьому році", - йдеться в звіті

Так, 28 липня в непідконтрольних уряду районах міні-БПЛА СММ виявив 4 різні системи радіоелектронної боротьби ("Леєр-3" РБ-341В, 1Л269 "Красуха-2", РБ-109A "Билина" і 1 комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА "Репелент-1") біля н. п. Чорнухине (64 км до південно-заходу від Луганська).

З чотирьох російських систем РЕБ, які помітив безпілотник ОБСЄ 28 липня, тільки одна ("Леєр-3") раніше спостерігалася в Україні, а інші три ("Красуха-2", "Билина" і "Репелент-1") раніше на сході України офіційно не спостерігалися.

Розробка російського комплексу "Репелент-1" завершилася в 2016 році. Ця система здатна виводити з ладу безпілотники на відстані 30-35 кілометрів. В основному вона призначена для відображення масових атак безпілотників.

"Російське рішення розмістити в Україні цю суперсучасну систему радіоелектронної боротьби явно призначене для виведення з ладу як нейтральних наглядової безпілотників СММ ОБСЄ, так і розвідувальних і збройних безпілотників українських сил", - йдеться у звіті.

"Красуха-2" перебуває на озброєнні ЗС Росії з 2014 року. Ця система може глушити різні цілі, у тому числі літаки, ракети і літакові радари, на відстані у сотні кілометрів.

РФ на Донбасі використовує новітні системи радіоелектронної боротьбиФото: "Красуха-2"

Повідомляється, що "Билина" - найсучасніша система РЕБ, помічена ОБСЄ. Її представили публіці тільки в минулому році і досі спостерігали тільки на навчаннях "Захід-2017".

РФ на Донбасі використовує новітні системи радіоелектронної боротьби

Фото: "Билина"

"Леєр-3" - високотехнологічна російська система, здатна вносити хаос у роботу телекомунікаційних систем.

РФ на Донбасі використовує новітні системи радіоелектронної боротьби

Фото: "Леєр-3"

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в компанії Bellingcat, яка займається розслідуванням катастрофи МН17, обурені звинуваченням у використанні "помилкових" доказів і закликають представництво Росії в ООН дати свідчення в підтримку своїх звинувачень.