ua en ru

Результати виборів у Франції: підсумки голосування

Результати виборів у Франції: підсумки голосування Фото: результати виборів у Франції

Результати другого туру виборів президента Франції - переміг Макрон

Результати другого туру виборів у Франції, які пройшли в неділю, 7 травня, опублікувало французьке видання Le Figaro. За даними міністерства внутрішніх справ республіки, президентом Франції стає Еммануель Макрон. Його опонент Марін Ле Пен вже публічно визнала поразку. Детальніше про підсумки голосування в матеріалі РБК-Україна.

Макрон переміг на виборах президента Франції, згідно з даними екзит-полу

Кандидат-центрист Еммануель Макрон переміг на президентських виборах у Франції, згідно з даними екзит-полів. За нього проголосували 65,5% виборців. При цьому, за даними опитування, опублікованого Le Figaro за його конкурентку Марін Ле Пен проголосувало близько 34% виборців.

Після оголошення результатів екзит-полів Ле Пен не стала погрожувати судом або кричати про підтасовування, але чесно визнала поразки. Втім, для неї це - ще один привід мобілізувати прихильників і, можливо, взяти реванш у майбутньому.

Адже, звертаючись до прихильників після того, як були оголошені попередні результати, Ле Пен визнала свою поразку, але повідомила, що її партія "Національний фронт" буде трансформуватися, щоб стати головною опозицією президенту Макрону.

Результати виборів у Франції: перемогу Макрона підтвердили офіційно

Міністерство внутрішніх справ Франції підтвердило перемогу Еммануеля Макрона в другому турі виборів президента країни.

Міністерство опублікувало попередні підсумки голосування після обробки 100% бюлетенів на всіх виборчих участках.Так, за Макрона віддали голоси 66,06% (20,7 млн) виборців. Його опонент - кандидат від партії "Національний фронт" Марін Ле Пен отримала 33,94%, за неї проголосували 10,6 млн чоловік.

Загальна явка у другому турі виборів склала 74,62%, серед них 6,3% виборців опустили в урни порожні бюлетені, а ще 1,06 млн (2,24%) бюлетенів визнали недійсними.

Привітати Макрона з перемогою ще вчора ввечері встиг і президент України Петро Порошенко. У своєму Twitter він написав: "Щиро вітаю Еммануеля Макрона з видатною перемогою! Солідний кредит довіри французького народу Єдиній Європі".

Результати виборів у Франції: прогнози підсумків другого туру

Варто визнати, що перемога Макрона не була несподіваною. Згідно з опитуванням Elabe, за центристського кандидата, лідера руху "Вперед!", у другому турі готові були проголосувати 62% виборців. За лідера правої партії "Національний вибір" Марін Ле Пен готові були віддати свої голоси 38% респондентів. Дане опитування було проведено після фінальних телевізійних дебатів між двома кандидатами в середу, 3 травня.

Еммануеля Макрона на дебатах підтримали 63% телеглядачів, в той час як Марін Ле Пен - 34%. У дослідженні взяли участь 1314 осіб, відібраних на основі вибірки.

Нагадаємо, за даними міністерства внутрішніх справ Франції, рівень явки в першому турі виборів склав близько 78%.