ua en ru

Євромайдан: ГПУ розкриє результати розслідування подій на Банковій наступного тижня

Результати розслідування, що стосуються подій 1 грудня на вулиці Банковій будуть відомі а початку наступного тижня. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

Результати розслідування, що стосуються подій 1 грудня на вулиці Банковій будуть відомі а початку наступного тижня. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

"Що стосується подій 1 грудня на вулиці Банковій, то за фактами цих подій також розпочато кримінальне провадження. Проводяться всі необхідні слідчі дії. Для того, щоб Генеральна прокуратура провела розслідування в повному обсязі, знадобиться певний час. А про перші результати можна буде говорити вже, я думаю, на початку наступного тижня", - сказав генпрокурор.

"У ході розслідування дій всіх учасників буде дана правова оцінка. Фіксується кожен факт порушення закону. Хочу підкреслити - це однаковою мірою стосується як правоохоронців, які перевищили службові повноваження, так і тих, хто провокував зіткнення", - додав він.

"На сьогоднішній день тривають допити, призначено низку судово-медичних експертиз. У Міністерстві внутрішніх справ завершуються службові перевірки", - зазначив генпрокурор.

"Захоплення будівель та споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, блокування руху на дорогах - це кримінальні злочини. І хто б їх не вчинив, буде відповідати по закону!", - заявив Пшонка.

"Так само, як будуть відповідати і ті провокатори, які з допомогою екскаватора намагалися атакувати шеренгу міліціонерів біля Адміністрації Президента і кидали каміння в правоохоронців. Вони прийшли на мітинг добре "підготовленими" - кийки, металеві ланцюги, сльозогінний газ. І діяли ці особи з чіткими вказівками своїх керівників. Саме вони провокували бійки і підбурювали народ.Такие дії не мають нічого спільного з мирними акціями. Це порушення закону і кримінальна відповідальність", - додав він.

Нагадаємо, кількість мітингувальників у 500 тис. осіб стала рекордною за всю історію України. Ця масова акція відбулася в неділю, 1 грудня, на знак протесту проти жорстокого побиття активістів Євромайдану співробітниками спецпідрозділу "Беркут".

Із 21 листопада в Україні почалася хвиля протестів після прийняття Кабміном рішення про призупинення євроінтеграції. Акція отримала назву "Євромайдан". Після подій у ніч на 30 листопада, коли міліція жорстоко розігнала мітинг на Майдані Незалежності, хвиля протестів посилилася. Активісти Євромайдану 1 грудня захопили будівлі КМДА та Будинок профспілок на Хрещатику.