ua en ru

Результати конкурсу по проекту меморіалу Героїв Небесної сотні оголосять 20 лютого

Результати конкурсу по проекту меморіалу Героїв Небесної сотні оголосять 20 лютого Фото: прес-служби президента України (president.gov.ua)

Журі визначить яким буде меморіал

Президент України Петро Порошенко презентував проекти Меморіалу Героїв Небесної Сотні в рамках міжнародного відкритого архітектурного конкурсу. Про це повідомляє пресс-служба президента України.

За словами глави української держави, він радіє тому, що "громадськість довго, аж до хрипу сперечалася, якими ж повинні бути Меморіал і Музей".

"Ніхто не робить це під ковдрою і особисті симпатії і антипатії не грають вирішального значення. На жаль, цієї дискусії не було видно кінця і я, зі свого боку, зробив усе можливе для того, щоб наше обговорення стало максимально предметною. Щоб з'явилися нові, дуже цікаві, європейські, небанальні проекти. Але одночасно щоб кожен міг ознайомитися з ними, дати оцінку та розробки були залучені кращі українські та іноземні фахівці", - зазначив Порошенко.

Також президент розповів, що вже 20 лютого журі визначить проект-переможець в номінації Меморіал Героїв. У червні - оголосить результати конкурсу "Музей Революції Гідності".

Наголошується, що на публічній презентації запропоновано дев'ять проектів, вони представлені анонімно. Всього на конкурс надійшло понад 60 заявок з 12 країн світу, в тому числі і України.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Верховна рада України, 6 лютого, прийняла законопроект про внесення змін в пункт 6-2 Розділ V "Прикінцеві положення" закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо деяких питань споруди меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні. За відповідний закон проголосували 255 народних депутатів. "Проти" не голосував не один нардеп, утрималися - 2. Так, законом Рада розблокувала будівництво меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної сотні.