ua en ru

Результати діяльності освітньої системи світу переважають витрати на неї, - ОЕСР

Результати діяльності освітньої системи світу переважають витрати на неї. Про це йдеться у звіті "Огляд ситуації у сфері освіти" (Education at a Glance), у якому викладено аналіз стану справ у сфері освіти 34-х країн Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), включаючи 21-у країну-член ЄС.

Єврокомісар з освіти, культури, багатомовності та молоді Андрулла Вассиліу вважає, що дані звіту ясно засвідчують: результати навчання значно переважують витрати на нього. Однак Вассиліу закликає не розслаблятися: "Звіт підкреслює потребу у реформах для модернізації освіти, а також для того, аби зробити її привабливішою для студентів і викладачів".

Зокрема, документ звертає увагу на те, що старіння викладацького складу може стати однією з головних проблем європейської освіти у найближчому майбутньому. Вік більше 40% вчителів середньої школи п'яти країн ЄС - Австрії, Чеської Республіки, Естонії, Нідерландів та Швеції - перевищує п'ятдесят років. Своєю чергою, у Німеччині та Італії кількість таких вчителів перевищує 50%.
Ще одна проблема європейської освіти - гендерний дисбаланс. Згідно зі звітом, до вищої освіти ЄС залучено на третину більше жінок, ніж чоловіків.

З іншого боку, Європа продовжує залишатися бажаним напрямком для студентів, які вчаться за межами своєї країни. У звіті наголошується: країни-члени ЄС приймають у себе 41% від усіх міжнародних студентів (з країн ЄС та країн з-поза меж Євросоюзу).