ua en ru

Резерви центробанків країн, що розвиваються, за травень-липень 2013 р. скоротилися на 81 млрд дол., - аналітики

Центральні банки країн, що розвиваються втратили 81 млрд дол. резервних заощаджень, що обумовлено відтоком капіталу і інтервенціями на валютний ринок з початку травня поточного року ще до потрясінь на ринках, що розвиваються. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Згідно аналітикам з Morgan Stanley, які збирали дані за звітами центробанків за травень, червень і липень, виключивши при цьому Китай, дана цифра еквівалентна 2% резервів усіх центральних банків країн, що розвиваються.

"Це реальна зміна ситуації порівняно з тією, яку ми звикли бачити за останні десять років. Ми спостерігали величезні накопичення резервів, коли ринки, що розвиваються намагалися зупинити зростання курсів національних валют, але тепер ми бачимо прямо протилежне", - сказав Джеймс Господа, стратег Morgan Stanley.

Резерви Центрального банку служать в якості захисного буфера в разі колапсів, і в середньому їх обсяг більше, ніж під час минулих криз на ринках, що розвиваються. Однак темпи скорочення викликають побоювання у деяких інвесторів і аналітиків.

Багато центральних банків, швидше за все, постраждають і від подальшого виснаження резервів у серпні, так як заворушення, викликані планами Федеральної резервної системи США згорнути програму грошово-кредитного стимулювання, підсилили побоювання щодо уповільнення економічного зростання на ринках, що розвиваються.

Аналітики Bank of America вказують на те, що інтервенція на валютні ринки може виявитися контрпродуктивною, оскільки центральні банки змушені продавати казначейські облігації США, щоб купити власну валюту. Це призводить до зростання прибутковості казначейських облігацій, при цьому ростуть хвилювання на ринках, що розвиваються і зменшується вартість залишкових золотовалютних запасів.

Керуючі активами та аналітики прогнозують, що центральним банкам незабаром доведеться відмовитися від підтримки своїх валют і зробити рішучіші кроки, щоб зупинити відтік грошей з їхніх ринків.

"Якщо вони продовжать інтервенцію, резерви будуть виснажуватися. Схоже, що центральні банки усвідомлюють, що це забезпечить стійке зростання", - зазначив Майкл Ван, стратег Amiya Capital, хедж-фонд, що спеціалізується на ринках, які розвиваються.