ua en ru

Рейтингові агентства занадто однобоко оцінюють Україну, - експерт

Інтерес іноземних інвесторів до України зростає, всупереч тому, що міжнародні рейтингові агентства знижують оцінки нашій країні. Ризики в нашій економіці не настільки великі, як намагаються представити рейтингові агентства Standard&Poor's або Moody's, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Мотивуючи свою думку, він відзначив не тільки стабільний попит на боргові папери українського уряду на міжнародних ринках, але і зростаючий інтерес міжнародних фінансових організацій до співпраці з нашою країною. «Збільшення фінансування України з боку Світового банку відбувається на тлі зниження суверенного рейтингу евроблігацій України з боку міжнародних рейтингових агентств. Світовий банк, на відміну від різних рейтингових агентств типу Standard&Poor's або Moody's, більш реалістично дивиться на результати роботи української економіки і не вважає, що вкладення грошей у неї містить ризик. Швидше, навпаки: за останній рік інвестиції СБ в Україні зросли на 30%», - зазначив Охріменко.

Агентство S&P у своєму щоквартальному дослідженні «Capital IQ» за травень-червень поліпшило позиції України у своєму рейтингу. Наша країна була переміщена з 6 на 7 місце, що свідчить про зниження ймовірності дефолту.

При цьому, Охріменко підкреслив, що є категорія інвесторів, які приділяють дуже велику увагу оцінками рейтингових агентств і особливо не вникають в реальні макроекономічні показники. Наприклад, рейтинг України був знижений, у той час як протягом кількох місяців спостерігалося стійке профіцит платіжного балансу, стабільні розрахунки за борговими зобов'язаннями і проводилися масштабні реформи.

На думку експерта, міжнародні інвестори занадто велику увагу приділяють не реальним макроекономічним показникам України, а її відносинам з такими міжнародними фінансовими організаціями як МВФ, Світовий банк або ЄБРР. «Якщо МВФ або Світовий банк надає Україні кредити, то іноземні інвестори теж із задоволенням купують українські єврооблігації і дають кредити. Якщо ж Україна не «дружить» з цими структурами, то це інвесторами сприймається негативно. Такий прямолінійний підхід багато в чому можна вважати дивним», - резюмував Охрименко.

Нагадаємо, СБ заявив про намір подвоїти кредитування України з 500 млн дол. до 1 млрд дол. на рік.