ua en ru

Рейтингові агентства несуть відповідальність за світову фінансову кризу, - експерт

Європейські економісти висловили претензії до кредитно-рейтинговим агентствам, оскільки ті часто дають помилкові прогнози. Про це сказав доктор наук Інституту економіки Університету Санкт-Галлена (Швейцарія) Манфред Гертнер, передає телеканал БТБ.

Гертнер зазначив, що кредитно-рейтингові агентства несуть велику відповідальність за світову фінансову кризу, тому що вони визначили неправильні рейтинги. «Їх оцінки комплексних фінансових продуктів ввели ринок в оману. І це призвело до фінансової кризи. А фінансова криза, у свою чергу, підірвав державні фінанси у багатьох країнах», - підкреслив професор.

Нагадаємо, спеціальна комісія з розслідувань Сенату США заявила, що Moody's Investor Service і Standard & Poor's, два ключових учасника так званої «великої трійки», через залежність від своїх клієнтів, неправомірно завищували рейтинги тих чи інших фінансових інструментів. Із закликом «не надто довіряти міжнародним рейтинговим агентствам» виступало керівництво МВФ. А керівники Євросоюзу робили заяви, що агентства потрібно більш жорстко контролювати і зажадали дотримання правил і встановлення більшої прозорості в діяльності рейтингових агентств.

Також член керуючої ради ЄЦБ Лоренцо Біні Смаги заявив, що «рейтингові агентства втратили довіру, тому що їх оцінки не завжди є незалежними».