ua en ru

Reuters: ООН прагне підтримати припинення бойових дій в Сирії

Reuters: ООН прагне підтримати припинення бойових дій в Сирії Фото: Радбез ОНН розгляне резолюцію щодо Сирії

Проект резолюції США і РФ буде розглянуто вже в п'ятницю

Росія і США розповсюдили серед членів Ради Безпеки ООН проект постанови про затвердження запланованої зупинки бойових дій в Сирії, і дипломати заявили, що сподіваються прийняти його якомога швидше. Про це повідомляє Reuters.

Спільний проект резолюції, який, як кажуть дипломати, Рада планує поставити на голосування у п'ятницю вдень, схвалить припинення бойових дій і вимагає, щоб перемир'я почалося опівночі за місцевим часом в суботу.

Проект також "настійно закликає всі держави-члени, особливо ISSG членів (Міжнародної групи підтримки Сирії) використовувати свій вплив на сторони до припинення військових дій, щоб забезпечити виконання цих зобов'язань та підтримувати зусилля по створенню умов для міцного і тривалого припинення вогню".

Також резолюція закликає всі сторони в конфлікті надати доступ для надання допомоги працівникам, щоб полегшити загострення гуманітарної кризи в країні.

Однією з головних цілей припинення бойових дій є можливість відправляти гуманітарну допомогу до мирних громадян, особливо в обложених районах, відрізаних від поставок.

Крім цього, у резолюції міститься заклик до відновлення мирних переговорів "як можна швидше (і) ... заклик до представників сирійського уряду і сирійської опозиції брати участь у дусі доброї волі в цих переговорах."

Нагадаємо, представники сирійської опозиції вважають, що в узгодженому Сполученими Штатами Америки і Росією мирний план щодо Сирії є положення, які можуть призвести до продовження бойових дій в країні.