ua en ru

Reuters: в Іраку вкрали небезпечну радіоактивну речовину

Reuters: в Іраку вкрали небезпечну радіоактивну речовину Фото (Reuters): в Іраку вкрали небезпечну радіоактивну речовину

Зниклий матеріал містив 10 грам радіоактивного ізотопу іридію Ir-192

Ірак шукає вкрадену в 2015 році дуже небезпечну радіоактивну речовину, яка може бути використана терористичним угрупуванням "Ісламська держава" (ІД) для створення зброї. Про це передає Reuters з посиланням на іракських чиновників.

Повідомляється, що речовина пропала в листопаді 2015 року з однієї з фабрик недалеко від міста Басра, яка належала американській нафтосервісній компанії Weatherford.

У свою чергу Weatherford заявляє, що не несе відповідальність за пропажу, оскільки компанія не володіє місцями зберігання даної радіоактивної речовини.

Крім того, за словами іракських чиновників, зниклий матеріал містив 10 грам радіоактивного ізотопу іридію Ir-192.

Відзначається, що дана речовина може бути використана ІД для створення "брудної бомби", яка поєднує в собі звичайну вибухівку з радіоактивною речовиною, і використовується для ураження певної площі радіацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Збройні сили Канади припиняють військову операцію проти терористичного угрупування "Ісламська держава" (ІДІЛ) в Сирії і Іраку.