ua en ru

Реструктуризація держборгу Греції може викликати фінансову кризу на Кіпрі, - аналітики

На фоні все більш гучних закликів до проведення реструктуризації держборгу Греції хмари фінансової кризи згущуються над Кіпром, відзначають аналітики, повідомляє РБК-daily.

Якщо справа дійде до реструктуризації грецьких бондів, тобто до часткової відмови інвесторів від обсягу своїх вимог по ним, то банкам Кіпру загрожують колосальні втрати. Деякі аналітики прогнозують можливість падіння вартості грецьких держоблігацій на 50-70%. У цьому випадку необхідні витрати на порятунок банківського сектору Кіпру перевищать можливості його державної скарбниці, адже уряд і без того бореться з численними структурними проблемами.

Приблизно 30% держвитрат припадає на оплату роздутого бюрократичного апарату. Саме тому глава кіпрського центробанку Атанасіос Орфанідес вимагає від кабінету міністрів якнайшвидших реформ і кроків у напрямку фінансової консолідації.

Відзначимо, головними проблемами Кіпру, який приєднався до зони євро в 2008 році, є залежність його банків від ринку Греції і високий рівень наявності у них грецьких держоблігацій.

На перший погляд боятися кіпріотам начебто нічого: державна заборгованість країни в 61% від ВВП майже відповідає вимогам Пакту стабільності та зростання ЄС (максимально допустимий рівень - 60%). У грошовому численні зовнішній борг Кіпру складає 4,8 млрд євро. Дефіцит держбюджету, згідно з прогнозом МВФ, скоротиться в поточному році з 5,6 до 4,5% від ВВП, а економіка виросте на 1,7%.

І все ж, незважаючи на це, в кінці березня Standard&Poor's вже вдруге за останні п'ять місяців знизило суверенний рейтинг Республіки Кіпр. Агентство Fitch також змінило свій прогноз для цієї країни на «негативний», а Moody's знизило Кіпру свою оцінку відразу на дві сходинки - до Аа3. Основні ризики експерти бачать у першу чергу в серйозній економічній залежності Кіпру від Греції. Так, відповідно сильно впливає на експортерів Кіпру той факт, що грецька економіка скорочується ось вже третій рік поспіль.

На думку аналітиків, у найбільш важкому стані опинилися банки Кіпру, які залежать від грецького фінансового ринку. Згідно з даними Moody's, виручка банківського сектору Кіпру в 9,25 рази перевищує ВВП країни, а обіг пов'язаного з Грецією бізнесу фінансових інститутів цієї маленької республіки більше ВВП Кіпру майже в 2,5 рази. Три найбільших місцевих банки - Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank і Hellenic Bank - надали 40% всіх виданих ними кредитів позичальникам саме з Греції, де в даний час не повернуто вже більше 10% всіх кредитів. Але найнеприємнішим чинником ризику є важкий вантаж грецьких держоблігацій у фінансовій звітності кіпрських банків. Standard&Poor's оцінює їх вартість в 6,4 млрд євро, що дорівнює 37% ВВП Кіпру.