ua en ru

Реставратори РФ знищують конструктивні особливості Ханського палацу в Криму

Реставратори РФ знищують конструктивні особливості Ханського палацу в Криму Фото: реставрація Ханського палацу (Edem Dudakov)

Балки, які є об'єктом культурної спадщини, знищено, їх вивезли, частину розпиляли

В анексованому Росією Криму активісти зафіксували на фото перебіг реконструкції, яку проводить фірма з РФ на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника в Ханському палаці. На знімках видно, що конструктивні елементи історичної будівлі демонтовано і знищено, передає "Крим.Реалії".

Зокрема цю інформацію підтвердив активіст, колишній голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт.

"Балки знищені, їх вивезли звідси, частину розпиляли, частину відвезли. Тобто балки ми вже не відновимо, хоча вони самі є об'єктом культурної спадщини, їх потрібно було зберегти. І, за даними "УкрНДІреставрації", потрібно було замінити лише чотири балки, а вони (реставратори) замінили 100%. Це вже непоправно. Ми більше ніколи не побачимо Ханський палац таким, яким ви поки ще його спостерігаєте", - вважає Дудаков.

Проект реставрації підготувала фірма "Кірамет" із Сімферополя, генпідрядник - московська Atta-group. Обидві фірми не мають досвіду в сфері реставрації. Сам проект засекречений, українським експертам не вдалося з’ясувати, де документ проходив обов’язкову експертизу.

"Проводиться робота за якимось проектом, який не оприлюднюється. Досить увійти в комп’ютер і подивитися склад тієї проектної групи, що працює над цим об’єктом, - немає там фахівців із реставрації", - зазначив колишній голова комітету реставрації Департаменту охорони культурної спадщини України Яків Діхтяр.

Самі фірми-виконавці інформацію кримських активістів не коментували. При цьому за роботами в Криму спостерігає Духовне управління мусульман Криму, зауважень тут також не озвучують.

Нагадаємо, раніше Міністерство культури України висловило рішучий протест діям окупаційної влади Криму щодо здійснення незаконних робіт на території Бахчисарайського заповідника.