ua en ru

Мінкульт обурений незаконними роботами в Бахчисарайському заповіднику Криму

Мінкульт обурений незаконними роботами в Бахчисарайському заповіднику Криму Фото: Ханський палац у Бахчисараї (uk.wikipedia.org)

Міністерство культури України висловлює рішучий протест діям окупаційної влади Криму

Міністерство культури України висловлює рішучий протест діям окупаційної влади Криму щодо здійснення незаконних робіт на території Бахчисарайського заповідника. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

"Міністерство культури України вкрай обурене проведенням масштабних незаконних робіт на пам’ятці національного значення "Ханський палац" (охоронний №285), який відноситься до Історичного середовища столиці кримських ханів в місті Бахчисарай і внесений до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що під час знімання всієї черепиці та старовинних дубових балок із Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі) було пошкоджено розписи 18-го століття. Крім того, на фасаді будівлі пішли тріщини та обвалилася штукатурка через застосування для миття техніки, що використовує для очищення струмінь води під великим тиском. Цією ж технікою користувалися й для миття Фонтану сліз (Олександрівського фонтану) та Катеринівської милі, через що зазначені пам’ятки також були пошкоджені.

До того ж, як наголосили у відомстві, всі роботи проводяться робітниками, які не мають досвіду у сфері реставрації, також є загроза руйнування головного корпусу Ханського палацу.

"Проведення робіт на пам'ятці національного значення "Ханський палац" є беззаперечним доказом грубого порушення норм міжнародного законодавства Росією, що несе пряму загрозу збереженості культурної спадщини України", - заявили в Мінкультури.

З огляду на це міністерство звертається до Організації Об'єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (UNESCO) та Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM) із проханням вчергове звернутися до РФ із вимогою утримуватися від протиправних дій, які завдають або можуть завдати шкоди культурній спадщині України на території Автономної Республіки Крим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Білий дім не збирається пов'язувати врегулювання на сході України зі статусом Криму, заявив спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер.