ua en ru

Рішення проблеми виборчого правосуддя дозволить Україні в листопаді підписати СА, - Ромпей

Рішення проблеми виборчого правосуддя дозволить Україні підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом в листопаді. Про це заявив президент Європейської ради Херман ван Ромпей на прес-конференції в рамках саміту Україна-ЄС.

"Сьогодні ми провели 16 саміт ЄС-Україна. Він відбувся в ключовий момент відносин України та ЄС. Ми обговорили питання, які говорять про нашу відданості і показують великий потенціал поглиблення цих відносин далі", - заявив він.

Ромпей підкреслив, що сьогодні історичний момент. "Ми можемо зробити скачок вперед через підписання в листопаді під час саміті у Вільнюсі... Це демонструє нашу відданість Україні та українському народові. Ми проведи конструктивний саміт", - сказав він.

При цьому Ромпей звернув увагу на необхідності вирішення трьох ключових проблем. "Три основні сфери, де ЄС відобразив свої вимоги, це виборче правосуддя, вибори та порядок денний реформ на шляху до асоціації. ЄС подав сигнал про необхідність здійснення Україною певних кроків на цьому шляху. Але часу мало, ми постійно піднімаємо питання про виборче правосуддя в Україні. І ми будемо чекати рішення цього питання. Судова реформа стане запорукою того, що виборчого правосуддя більше не буде", - сказав Ромпей.

У ЄС також звернули увагу на ситуацію після виборів в Україні у жовтні 2012 року. Ромпей нагадав, що ЄС вже відобразив ці рекомендації в спільній заяві, і закликає Україну врахувати їх під час проведення виборів по 5 мажоритарних округах. "Вирішення цих питань дозволить підписати угоду про асоціацію з ЄС в рамках саміту Східного партнерства у Вільнюсі в цьому році", - оповіді він.

Читайте також: Угода про асоціацію не буде підписана без зміни в ключових сферах, - джерело