ua en ru

На рішення МВФ щодо траншу може вплинути проект держбюджету-2019, - аналітики

На рішення МВФ щодо траншу може вплинути проект держбюджету-2019, - аналітики Фото: Міжнародний валютний фонд (flickr.com/Jamille Wilson)

Незбалансований проект бюджету може стати ризиком для траншу МВФ

На рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) про надання Україні чергового траншу може вплинути проект держбюджету-2019, який Кабмін має подати до Ради цього тижня. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "До нас приїхав кредитор: чого Україні очікувати від переговорів з МВФ".

Зазначимо, цього тижня Кабмін має внести у Верховну раду проект бюджету на 2019 рік. На думку керівника аналітичного департаменту Concorde Capital Олександра Паращія, це питання може привернути увагу МВФ у контексті подальшого кредитування України.

"Якщо там будуть якісь дуже дикі цифри, які не відповідають здоровому глузду, це теж може бути ризиком для траншу", - вважає він.

До речі, збалансований бюджет - це умова, задана МВФ за замовчуванням. Без її виконання кредитор не надає фінансування. За інформацією РБК-Україна, в МВФ на технічному рівні ще в кінці минулого року вказували Міністерству фінансів на явно оптимістичні очікування дохідної частини бюджету і, відповідно, роздуті витрати. В Кабміні, переглянувши макропрогноз на 2018 рік, запевняли фонд в спроможності своїх розрахунків. Поки ж за підсумками восьми місяців доходи держбюджету відстають від планових показників на 3%.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що команда прем'єр-міністра Володимира Гройсмана намагається переконати МВФ схвалити підвищення ціни на газ для населення не більш ніж на 23%.

Відзначимо, 6 вересня в Україні розпочала роботу місія МВФ.