ua en ru

Гройсман переконує МВФ схвалити зростання ціни на газ не більше ніж на 23%

Гройсман переконує МВФ схвалити зростання ціни на газ не більше ніж на 23% Фото: Володимир Гройсман (facebook.com/pg/volodymyrgroysman)

МВФ наполягає на виконанні раніше затвердженої методики розрахунку цін на газ

Команда прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана намагається переконати Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалити підвищення ціни на газ для населення не більш ніж на 23%. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "До нас приїхав кредитор: чого Україні очікувати від переговорів з МВФ".

Зазначимо, минулого року Кабінет міністрів через кілька місяців після отримання траншу МВФ, усвідомивши, що згідно із зобов'язаннями ціну на газ доведеться підвищувати, зробив кілька спроб переконати фонд переглянути методику її розрахунку. Однак МВФ неухильно наполягає на виконанні раніше затвердженої методики.

Довгий час Володимир Гройсман і слухати нічого не хотів про підвищення вартості газу, при кожному зручному випадку запевняючи, що зростання тарифів не буде. Останні ж тижня прем'єр говорить про підвищення ціни як про неминучість.

Чи означає зміна риторики Гройсмана і приїзд місії МВФ, що Україна готова виконати вимогу кредитора і підвищити ціну до рівня імпортного паритету? Декілька співбесідників РБК-Україна, поінформованих про хід переговорів з МВФ, запевняють, що жодних попередніх гарантій про виконання тих чи інших умов українська сторона перед приїздом місії не надавала

Більш того, за інформацією РБК-Україна, в команді Гройсмана до останнього часу розглядали можливість підвищення ціни на газ не більше ніж на 23%. Тоді як за різними оцінками, слідуючи затвердженій методики розрахунку, газ має подорожчати як мінімум на 40%. Відзначимо, на сьогодні вартість газу для промисловості становить 11 тис. гривень, для населення 7 тис. гривень за тисячу кубометрів.

Чи влаштує 23-процентне зростання місію, або ж уряду доведеться поступитися кредитору, стане відомо за підсумками переговорів. Співрозмовники РБК-Україна в Кабінеті міністрів поки уникають прямих відповідей.

"Останні кілька місяців МВФ працював тільки на прийом інформації, яку ми їм відправляли. Всі проблемні питання будемо обговорювати вже у Києві. Наше завдання - підписати меморандум. Інших варіантів немає", - сказав РБК-Україна високопоставлений урядовець напередодні приїзду місії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 6 вересня в Україні почала роботу місія МВФ.

Гройсман згодом оголосив, що результати переговорів з місією Міжнародного валютного фонду будуть оголошені через два тижні.