ua en ru

Рішення ЄСПЛ щодо судді Волкова може допомогти Балозі та Домбровському повернути мандати, - суддя ЄСПЛ

Рішення ЄСПЛ щодо судді Волкова може допомогти Павлу Балозі і Олександру Домбровському повернути мандати. Про це заявив суддя Європейського суду з прав людини Станіслав Шевчук, передає BBC Україна.

"У справі Волкова Євросуд вперше в історії вказав, що його треба відновити на посаді. Це прецедент, якщо суд буде розглядати справи Балоги і Домбровського, то може вказати на такі ж індивідуальні заходи", - сказав Шевчук.

Він також зазначив, що Євросуд за аналогією зі справою судді Волкова може розглянути конституційність позбавлення мандатів народних обранців.

"Ще важливий нюанс - Євросуд у вирішенні Волкова встановив, що були порушені Конституція і послався на це. Це також прецедент", - зазначив Шевчук.

Він також додав, що "в Конституції є чіткий перелік підстав для позбавлення повноважень народного депутата. ВАСУ ж знайшов додаткові підстави. Тому це дуже дискусійна позиція".

Нагадаємо, 28 травня ЄСПЛ остаточно зобов'язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України (ВСУ).