ua en ru

Регулятори фінансового ринку не визнають криптопалюты валютою або платіжним засобом

Регулятори фінансового ринку не визнають криптопалюты валютою або платіжним засобом Фото: НБУ не визнає кріптовалюти грошима (pixabay.com-MichaelWuensch)

Спеціальна робоча група займається розробкою порядку правового регулювання обігу криптовалют в Україні

Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг не визнають кріптовалюти грошовими коштами, валютою або платіжним засобом. Про це сьогодні під час брифінгу заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурий, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вважаємо, що складна правова прироа криптовалют не дозволяє нам визнати їх ні коштами, ні валютою, ні платіжним засобом іншої країни, ні валютні цінностями, електронними грошима, цінними паперами, ні грошовим сурогатом", - заявив Чурий.

За його словами, поняття "криптовалюта" і регулювання операцій з нею не підпадають під режим регулювання обігу грошових коштів.

Оскільки криптовалюта не існує у вигляді грошових знаків, банкнот, монет або записів на рахунках у банках, вона не може бути визнана грошима.

Заступник голови НБУ відзначив, що зараз в Україні створена робоча група щодо правового врегулювання статусу криптовалют в Україні з метою захисту прав учасників ринку та інвесторів.

"Ми вважаємо, що процес внесення змін у законодавство України не повинен бути поспішним, оскільки на сьогодні в світі не існує єдиної або уніфікованої позиції по криптовалютам", - сказав Чурий.

Нагадаємо, у Нацкомфінпослуг виступають за врегулювання правового статусу криптовалют.