ua en ru

Регулятор фондового ринку подав у парламент законопроект про регульовані ринки

Регулятор фондового ринку подав у парламент законопроект про регульовані ринки Фото: НКЦПФР подала у парламент законопроект

Крім усього іншого, документ передбачає регулювання ринку деривативів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКБФР) розробила і подала до парламенту законопроект про регульовані ринки і деривативи. Інформація про це розміщена на офіційному сайті комісії.

«Розроблений законопроект впроваджує повноцінне регулювання ринку деривативів, призводить регулювання товарного біржового ринку до єдиних стандартів, аналогічно фондовим біржам та впроваджує єдиний підхід до створення організованого ринку, незалежно від виду активу, який торгується на біржі», - зазначив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

У повідомленні говориться, що народні депутати України, зокрема члени комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, зареєстрували проект цього закону (№3498, 3499, 3500).

За даними прес-служби комісії, проект закону розроблявся НКЦПФР спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) з залученням народних депутатів, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства аграрної політики та продовольства, Національного банку України, МВФ та USAID.

Документ передбачає впровадження необхідних змін в законодавстві для повноцінного функціонування позабіржового ринку деривативів, зокрема вводиться поняття генерального угоди та ліквідаційного неттінга. Крім того, проект закону передбачає комплексне регулювання функціонування регульованих ринків у відповідності з директивами ЄС. А саме, передбачаються 4 види регульованого ринку: регульований фондовий ринок (ринок цінних паперів), товарний ринок, грошовий ринок (інструментів грошового ринку), а також регульований ринок деривативів.

Проект закону також передбачає, що загальний нагляд за регульованим ринком буде здійснювати НКЦПФР.

Законопроект буде розглянуто найближчим часом на комітетських слуханнях Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що обсяг біржових контрактів за 10 місяців знизився на 53%.