ua en ru

Реєстрація прав на нерухоме майно в Криму та Севастополі буде здійснюватися поштою, - Мін'юст

Реєстрація прав на нерухоме майно в АР Криму та м. Севастополі буде здійснюватися поштою в органах державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Чернігівської, Херсонської та Запорізької областей.

Реєстрація прав на нерухоме майно в АР Криму та м. Севастополі буде здійснюватися поштою в органах державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької, Чернігівської, Херсонської та Запорізької областей. Про це йдеться в наказі Мін'юсту № 524/5 від 14.03.2014 р.

Голова Міністерства юстиції Павло Петренко наказав встановити, що державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, яке розташоване в межах території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, відповідно до законодавства у сфері державної реєстрації прав здійснюють:
- за заявами, які подаються особисто заявником або шляхом надсилання поштою до органів державної реєстрації прав Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - державні реєстратори речових прав на нерухоме майно органів державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Чернігівської областей;

- за заявами, які подаються особисто заявником або шляхом надсилання поштою до органів державної реєстрації прав Херсонської та Запорізької областей, - державні реєстратори таких органів.

"У разі подання заяв до органів державної реєстрації прав АР Крим та м. Севастополя такі органи забезпечують прийняття заяв з обов'язковим зазначенням поштової адреси заявника для листування та виготовленням електронних копій документів, поданих для державної реєстрації прав, шляхом їх сканування та розміщення у базі даних про реєстрацію заяв і запитів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (Державний реєстр прав). За допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав Укрдержреєстр здійснює передачу заяв до органів державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Чернігівської областей для їх подальшого розгляду державними реєстраторами", - йдеться у наказі.

Державні реєстратори органів державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Чернігівської областей проводять державну реєстрацію прав відповідно до Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868. Витяг з Державного реєстру прав, свідоцтво про право власності (в разі його формування) або рішення, прийняті державним реєстратором, зазначені органи державної реєстрації прав надсилають поштою з описом вкладення заявникові.

"Документи, що подавалися заявником для проведення державної реєстрації прав до органів державної реєстрації прав АР Крим та м. Севастополя, видаються особисто заявникові або надсилаються поштою з описом вкладення зазначеними органами після розгляду державними реєстраторами органів державної реєстрації прав Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Чернігівської областей відповідної заяви", - йдеться у документі.

У разі подання заяв до органів державної реєстрації прав Херсонської та Запорізької областей державні реєстратори таких органів проводять державну реєстрацію прав відповідно до порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868.

Також Павло Петренко доручив Державній реєстраційній службі України та ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України вжити відповідних заходів, необхідних для реалізації цього наказу
Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.