ua en ru

Екс-керуючі торгової мережі "Амстор" фінансують терористів, - МВС

Екс-керуючі торгової мережі "Амстор" фінансують терористів, - МВС Фото: "Амстор"

Повідомлено про підозру одному з регіональних керуючих групи компаній "Амстор", його оголошено в розшук

Екс-регіональних керуючих групи компанії "Амстор" підозрюють у фінансуванні бойовиків так званої "Донецької народної республіки" (ДНР). Про це повідомляє прес-служба МВС України.

Згідно з повідомленням на сайті МВС, з кінця 2014 року колишні регіональні керуючі групи компаній "Амстор" здійснювали неодноразову добровільну передачу продуктів харчування і транспортних засобів бойовикам ДНР в обмін на безперешкодну діяльність магазинів мережі в зоні АТО і її розвиток за рахунок присвоєння інших торгових приміщень в регіоні.

Як повідомляло РБК раніше, Володимир і Олександр Вагоровські були відсторонені мажоритарним акціонером ГК "Амстор" від управління торговою мережею за виведення активів і фінансових засобів за підробленими документами на підконтрольні тільки їм компанії, незаконне переведення магазинів в зоні АТО на юрособи, не підконтрольні мажоритарному акціонеру, спроби привласнити бізнес рітейлу ГК "Амстор".

ГСУ МВС задокументувало факти поставок продуктів бойовим підрозділам батальйону "Кальміус", а також іншим підрозділам, базировавшимся в безпосередній близькості до донецького аеропорту.

Також слідством встановлено, що екс-керуючі мережею з метою ухилення від податків на території України зареєстрували в ДНР компанію "Мультиторг", яка здійснювала фактичне управління незаконно захопленими магазинами мережі по ту сторону розмежування. Як повідомлялося раніше, реєстрацією ТОВ "Мультиторг" ДНР займався колишній менеджер "Амстора", наближений до Вагоровським - Руслан Захаров. Він же є керівником ТОВ "Консолідована будівельна компанія", на яке за підробленими документами зловмисники намагалися перевести транспорт і дорогу будівельну техніку торгової мережі "Амстор".

Щодо фінансування терористів одному з колишніх регіональних менеджерів "Амстора" висунуто підозру, і він оголошений в розшук.

Як уточнили РБК джерела в ГСУ МВС і в "Амсторі" в розшук оголошений колишній регіональний менеджер ГК "Амстор" В'ячеслав Глізнуца, який був безпосереднім виконавцем доручень відстороненого від керування мережею міноритарного акціонера Володимира Вагоровського.

Група компаній "Амстор", створена в 2003 році, виступала оператором однойменної української торговельної мережі. У 2009 році власником групи компаній став Смарт-Холдинг, сконцентрував понад 70% пайової участі в групі. На початок 2014 року торгова мережа об'єднувала 38 магазинів формату супер - гіпермаркет (більше 10 тис. співробітників) в шести регіонах Східної, Центральної та Південної України.

У даний момент 18 магазинів знаходяться в зоні АТО і не контролюються Смарт-Холдингом.

В кінці 2014 року головний акціонер - Смарт-Холдинг (бенефіціар нардеп Вадим Новинський) - викрив міноритарія і керуючого групою компаній (ГК) "Амстор" Володимира Вагоровського у протиправних діях, виведення грошових коштів з підприємств групи на сторонні компанії з метою особистого збагачення, намагання привласнити бізнес. Володимир Вагоровський був усунений від керівництва, було призначено дату повного аудиту роботи мережі, з ініціативи Смарт-Холдингу на зборах учасників підприємств ДК "Амстор" було змінено склад керівників. На початку 2015 року магазини торгової мережі були захоплені озброєними людьми, які перебували там до 9 січня. За їх словами, вони діяли за вказівкою Володимира Вагоровського. В магазинах була знищена вся інфраструктура, фінансова та кадрова документація були вивезені в невідомому напрямку, зникла виручка. Незважаючи на це Смарт-Холдингу вдалося зберегти колективи і відновити роботу мережі. Холдинг інвестував в перезапуск мережі понад 150 млн грн. Логічним продовженням стало співробітництво з одним з лідерів українського рітейлу FOZZY GROUP.

Нагадаємо, СБУ затримала гендиректора "Одеської ТЕЦ" за фінансування тероризму.