ua en ru

Реформування кредитних спілок відповідає міжнародній практиці, - експерт

Запропонована владою модель реформування кредитних спілок (КС) відповідає міжнародній практиці, вважає директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Ініціатори нової моделі реформування КС керувалися міжнародною практикою. А вона свідчить, що фінансові установи, які не мають гарантій та належних умов для роботи з клієнтами, не повинні мати місця», - підкреслив Устенко.

Він зазначив, що додатковим аргументом на користь зміни нинішньої моделі роботи КС є те, що в ході кризи 2008-2009 рр. українці постраждали в основному від діяльності цих фінансових установ. Також експерт підтримує ідею про переведення під контроль НБУ всіх КС.

«Тут ряд переваг. Головне полягає в тому, що Нацбанк - єдина фінансова установа, що має достатній інструментарій для контролю над подібного роду фінансовими установами», - пояснив Устенко.

Він переконаний, що в перетворенні КС у корпоративні банки зацікавлене саме населення, зокрема, через підвищення захищеності вкладників у банківській системі.

Нагадаємо, Нацбанк розробив законопроект, який дозволить йому отримати контроль над КС з капіталом понад 12 млн грн. Менш великі КС позбудуться права залучати депозити. Після цього КС, які хочуть продовжити залучення депозитів, зобов'язані протягом шести місяців реорганізуватися у місцеві кооперативні банки.