ua en ru

Реформа процесу приватизації повинна бути продовжена новим керівництвом ФДМУ, - Білоус

Реформа процесу приватизації повинна бути продовжена новим керівництвом ФДМУ, - Білоус Фото: Ігор Білоус

Білоус розповів про результати роботи ФДМУ

Реформа процесу приватизації в Україні розпочата і повинна бути продовжена новим керівництвом Фонду державного майна. Про це на брифінгу, присвяченому своїй відставці, заявив голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус, йдеться в повідомленні на сайті відомства.

Зокрема, коментуючи результати роботи ФДМУ під його керівництвом, Білоус зазначив, що протягом останніх двох років були впроваджені механізми, які зможуть інструментально впливати на діяльність Фонду.

"Ми запустили продаж стратегічних об'єктів з радником, технологія вже відпрацьована. Запустили голландські аукціони, що дає можливість продавати підприємства віком 100-150 років, які не продавалися десятиліттями. Успішно запустили торги на 16 електронних біржах, на черзі – масова приватизація через систему ProZorro. Вперше за всю історію ФДМУ дали на веб-порталі всю публічну інформацію про об'єкти, дали доступ до реєстру орендних договорів", - зазначив Білоус.

Крім того, він розповів про декілька рекордів серед результатів його роботи: вперше за 15 років кількість аукціонів збільшилася вдвічі, вперше за 10 років кількість проданих об'єктів зросла втричі, вперше за 25 років поставлений рекорд з учасників торгів – 16 інвесторів при продажу ГЕС. Також ФДМУ був єдиним, хто в 2016 році залучив в українську банківську систему іноземного інвестора. Як наслідок, банк УБРР не був ліквідований і продовжує працювати, а в Україну прийшов китайський інвестор з активом понад 1 трлн доларів.

Також результатом роботи своєї команди Білоус назвав новий закон про приватизацію, створений разом з МЕРТ, ЄБРР та іншими партнерами та донорами.

"Цей закон є революційним і враховує досвід країн Східної Європи, де успішно завершився процес приватизації. Він зробить приватизацію в Україні більш ефективною, прибере корупцію, збільшить кількість учасників. Навіть найпростіший інвестор з маленького містечка зможе розібратися, як все працює", - розповів він на брифінгу.

За словами голови ФДМУ, метою його команди було зробити приватизацію в Україні простою, доступною, зрозумілою і прозорою. Реформа розпочата, спадкоємці повинні продовжити. Білоус подякував своїй команді, співробітникам Фонду, всім колегам та партнерам за непросту, але плідну роботу. Також він відзначив важливість співпраці з органами влади, зокрема, народними депутатами та Спеціальною контрольною комісією ВР з питань приватизації, яка нещодавно позитивно оцінила роботу Фонду.

"Як багато хто з бізнесу, я прийшов на державну службу в переломний момент. І, як всі свідомі українці, робив все для того, щоб збалансувати Україну і зробити її кращою. Вдячний за можливість служити країні в цей непростий час. Але тепер готовий рухатися далі. Після невеликої паузи повернути туди, звідки прийшов на державну службу, тобто в приватний сектор. Своїм завданням бачу залучати інвестиції в країну, відновлюючи її економіку", - повідомив Білоус журналістам, підкресливши, що ніякої політики в його рішенні залишити посаду немає.

Нагадаємо, що вчора Ігор Білоус підтвердив свою відставку з посади голови Фонду державного майна України.