ua en ru

Реформа прокуратури безглузда без зміни процедури звільнення генпрокурора, - "Батьківщина"

Реформа прокуратури безглузда без зміни процедури звільнення генпрокурора. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив народний депутат Сергій Сас ("Батьківщина").

"Не стільки питання в тому, чи буде скорочення органів прокуратури. Якщо не буде змінена процедура звільнення генпрокурора, а це право у Президента, нічого не зміниться. Призначення його парламентом, що зберігається, не настільки страшно, адже це і так формально. Важлива процедура його звільнення, прокурор і в цій редакції повністю підконтрольний президенту. Тому цей проект закону по суті нічого не змінює", - заявив Сас.

Він також зазначив, що вичерпали себе такі норми як загальний нагляд, досудове слідство
"Адже саме сьогодні норми положення досудового слідства дають підстави для ГПУ зловживати, а спосіб призначення генерального прокурора лише цьому сприяє, в тому числі у переслідуванні політичних опонентів", - вважає нардеп.

При цьому він звернув увагу на те, що законопроект був підготовлений Адміністрацією Президента без участі експертів і депутатів профільних комітетів.

"Треба було створювати спеціальну комісію ВР з підготовки цього проекту закону, а тільки потім направляти його до Венеціанської комісії. Яким буде висновок комісії, подивимося. Але як показує досвід, у Партії регіонів мало звертають увагу на реальні рекомендації ВК. Тому, якщо їм буде треба прийняти цей закон, вони його приймуть. Це демонстрація з боку АП, що ми не відмовляємося виконувати вимоги ЄС, але реально це формальна реформа. Цей проект закону не відповідає європейським вимогам. Влада не відмовиться від тотального управління ГПУ, в тому числі для політичних переслідувань", - вважає Сас.

Читайте також: В рамках реформи прокуратури в Україні можуть бути ліквідовані 122 спецпрокуратури, - АП