ua en ru

"Реформа ДФС" Данилюка привела б фінансову систему України до колапсу, - нардеп

"Реформа ДФС" Данилюка привела б фінансову систему України до колапсу, - нардеп Фото: Андрій Антонищак ("Народний контроль")

У Раді розкритикували "реформу Данилюка"

Реорганізація Державної фіскальної служби (ДФС), на якій продовжує наполягати міністр фінансів Олександр Данилюк, може призвести до колапсу фінансової системи України. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив член комітету парламенту з питань податкової та митної політики Андрій Антонищак.

"Я дуже вдячний Кабміну і прем'єру за те, що їм вистачило мужності і здорового глузду скасувати цю так звану "реформу Данилюка". Вона б завалила повністю і нашу роботу, і податкової і митної служб. Я переконаний, що це призвело б до колапсу у фінансовій системі країни. Ви собі можете уявити, в Києві була б одна юридична особа, і будь-який наказ, найменший, який зараз підписує начальник митниці або його заступник, довелося б проганяти через Київ. Це колапс, диверсія, а не реформа", - вважає Антонищак.

Член комітету ВР з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова зазначає, що мінфінівська реформа створила б додаткові проблеми для бізнесу. На її думку, при всій своїй безглуздості в якості антикорупційного заходу реформа Данилюка викличе величезний управлінський хаос.

"Бізнесу, який з чимось не згоден, доведеться звертатися в Київ, при цьому, перебуваючи на кордоні! Оскільки начальник митниці буде один, і він буде перебувати в столиці. А суди? Оскражування митних протоколів відбуваються, згідно з Митним кодексом, по місцезнаходженню митного органу. Відповідно, якщо ви проживаєте у Львові чи Чернівцях, вам довелося б звертатися в єдиний суд, який знаходиться в Києві. Наслідки можемо собі уявити", - цитує видання Острікову.

На її думку, підхід Мінфіну може застосовуватися лише до таких органів, як регулятори, наприклад, до Національного банку, Комісії з цінних паперів, НКРЕКП, так як "регулювання повинні йти з центру і бути однаковими по всій країні".

"Але брати і бездумно робити кальку з регулятора і переносити її на реформу ДФС не можна. Не потрібно міністру фінансів створювати якісь теорії змови, яка нібито він такий борець за справедливість, а всі навколо хочуть підрізати йому крила. Я особисто їздила в Вашингтон, МВФ, пояснювати, чому такий підхід неприпустимий", - розповідає Острікова.

Нагадаємо, на засіданні Кабінету міністрів 11 січня 2018 року було прийнято рішення про скасування постанов від 29 березня і 19 липня 2017 року, що передбачали створення Міжрегіональної митниці і Міжрегіонального головного управління ДФС.