ua en ru

Референдум в Греції з питання нової програми допомоги республіці може відбутися в грудні 2011 р

Референдум в Греції з питання нової програми допомоги республіці, що знаходиться на межі дефолту, може бути проведений в грудні 2011 р., передає Reuters з посиланням на міністра внутрішніх справ країни Харіса Кастанідіса. Раніше він заявляв, що, ймовірно, плебісцит відбудеться в січні 2012 р.
"Є можливість, що референдум може відбутися в грудні", - заявив міністр. Він уточнив, що це відбудеться у випадку, якщо Греція і її кредитори погодять деталі нового антикризового плану раніше, ніж планувалося. Представник уряду республіки Іліяс Мосіялос, у свою чергу, відзначив, що референдум буде проведений "якомога раніше".
Від результатів народного волевиявлення залежить подальше перебування Греції в зоні євро. Якщо греки проголосують проти нового пакету заходів жорсткої економії, що є умовою грецьких кредиторів для списання боргів країни, її чекає неминуче банкрутство і виключення з валютного блоку.
27 жовтня 2011 р. лідери єврозони погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Передбачається, що утримувачі грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг Греції з поточного рівня в 160% ВВП до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Про які інструменти йде мова, поки невідомо, але, можливо, це буде забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з вищим рейтингом AAA.
Крім того, до кінця року Євросоюз і Міжнародний валютний фонд погодять нову багаторічну програму фінансової допомоги Греції обсягом до 100 млрд євро. Таким чином, з урахуванням механізму підвищення кредитної якості нових грецьких паперів загальний обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції складе до 130 млрд євро. Деталі програми європейська влада і Міжнародний інститут фінансів (IIF) обіцяли погодити найближчим часом.