ua en ru

Референдум про незалежність Каталонії може пройти 9 листопада

Голова уряду Каталонії Артур Мас найближчим часом має намір узаконити проведення 9 листопада референдуму про відокремлення від Іспанії спеціальним декретом.

Голова уряду Каталонії Артур Мас найближчим часом має намір узаконити проведення 9 листопада референдуму про відокремлення від Іспанії спеціальним декретом. Про це повідомляє DW.

Як повідомило в неділю, 21 вересня, агентство dpa, оголосивши про це, Мас заявив, що він не дасть себе залякати очікуваним протистоянням з центральним урядом у Конституційному суді. Політик закликав уряд у Мадриді "не гвалтувати Конституцію, щоб змусити замовкнути каталонців", зазначивши також, що каталонські громадські інститути старше, ніж Основний закон Іспанії (прийнятий у 1979 р, - ред.).

Нагадаємо, парламент Каталонії проголосував за проведення референдуму 19 вересня. Цю ідею підтримали майже 80 відсотків депутатів. Уряд Іспанії вважає референдум антиконституційним і заявляє, що він не відбудеться в жодному разі. Як вважають в Мадриді, вирішувати питання про незалежність Каталонії повинні на всеиспанском, а не на місцевому референдумі.