ua en ru

Реальна кількість безробітних в Україні складає близько 3,4 млн при офіційному показнику в 530 тис., - НФПУ.

Реальна кількість безробітних в Україні складає близько 3,4 млн при офіційному показнику в 530 тис. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, повідомляє прес-служба НФПУ.

За словами М.Якібчука, серйозні розбіжності між офіційною статистикою і неофіційними даними профспілок зумовлені тим, що завдяки моніторингу на підприємствах та установах профспілки враховують і приховане безробіття, коли працівник перебуває у безоплатній відпустці, й орієнтовну кількість тих незайнятих, хто не реєструється в службі зайнятості.

Згідно з прогнозами профспілкових експертів, найбільше рівень безробіття в 2010 р. зросте у тих областях, в яких зосереджена велика промисловість: у Луганській, Донецькій, Харківській, Запорізькій. Найсильніше від звільнень постраждають працівники металургії, хімічної промисловості, будівництва, бюджетної сфери.

Важливими елементами виходу з кризи профспілки вважають кредити і податкові канікули для малого бізнесу, чий розвиток стимулюватиме створення робочих місць. Також, на думку голови НФПУ, уряд і роботодавці мають заснувати спеціальний Фонд праці, який адресно акумулюватиме кошти для створення нових робочих місць. Не менш важливе питання - реформа системи підготовки кадрів за держзамовленням, у формуванні якого мають брати участь роботодавці й профспілки і, тим самим, унеможливити на ринку праці дефіцит одних спеціальностей і перенасичення інших.