ua en ru

Для реалізації закону про реструктуризацію валютних кредитів доведеться скоротити соцвиплати, - НБУ

Для реалізації закону про реструктуризацію валютних кредитів доведеться скоротити соцвиплати, - НБУ Фото: Віктор Новіков

Також наголошується, що закон завдасть шкоди банківській системі та економіці України

Для реалізації закону про реструктуризацію валютних кредитів (№1558-1) доведеться скоротити соцвиплати. Про це в ході брифінгу заявив член правління Національного банку України Віктор Новіков, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зазначений законопроект, у разі його реалізації банківською системою, завдасть величезний збиток самій системі, яка є так званими кровоносними судинами економіки України, і може призвести до того, що окремі банки можуть бути виведені в фонд гарантування вкладів. А це значить - додаткові витрати з бюджету, тобто зменшення тих же соціальних виплат, оскільки доведеться виконувати виплати по гарантованих сумах за вкладами населення. Але те, що банк потрапляє у фонд гарантування не означає, що тільки відшкодування бюджетними коштами гарантованої суми 200 тис., але інші черги, які існують при виведення банку з ринку, а це - вкладників, вклади яких перевищують 200 тис. грн., юридичні особи, серед яких є і бюджетні організації, державні підприємства, вони також втрачають кошти в банках, які виводяться з ринку, що може призвести до банкрутства цих підприємств і втрати робочих місць", - сказав Новіков.

Він також зазначив, що закон завдасть шкоди банківській системі та економіці України.

"Тобто цифри збитків набагато більші, ніж просто збитки тільки самої банківської системи, яка потребує декапіталізації банків, що в сьогоднішніх умовах важко. Навіть за тими тестами, які зараз проводяться для банківської системи і формується план капіталізації, то цей додатковий вантаж, якщо цей закон набуде чинності, то він завдасть ще більшої шкоди банківській системі та економіці України", - додав Новиков.

Нагадаємо, народні депутати від БПП зареєстрували проект постанови про скасування голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.