ua en ru

Реабілітація Тимошенко після операції триватиме до двох тижнів, - лікар

Лікарі берлінської клініки Charite провели перше оперативне втручання для відновлення стану здоров'я екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Лікарі берлінської клініки Charite провели перше оперативне втручання для відновлення стану здоров'я екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Тимошенко.

"Німецькі лікарі провели перше малоінвазивне оперативне втручання, яке було спрямоване на блокаду уражених нервових закінчень. Це розцінюється як одна з хірургічних маніпуляцій. Вона повинна проводитися дуже точно, цілеспрямовано саме на уражені корінці, повинна виконуватися тільки в стаціонарі і тільки спеціалістами, які володіють цією технологією", - сказав сьогодні на прес-конференції в Києві нейрохірург, міністр охорони здоров'я України у 2005 році Микола Поліщук.

Екс-міністр охорони здоров'я не виключив, що таку маніпуляцію потрібно буде повторити, і лише після цього можна визначати доцільність проведення Тимошенко операції. "Якщо це гостра стадія захворювання, може бути проведена одна-дві таких маніпуляцій і хворий може абсолютно більше не звертатися до лікаря. Якщо ж ця маніпуляція не допомагає, тоді потрібно проводити операцію для декомпресії корінця. Зараз це буде визначатися тим, як відреагує на цю блокаду той корінець, який був стиснутий вже більше двох років", - пояснив він.

"Ця маніпуляція, проведена в гострому періоді захворювання, дозволяє хворому через 3-4 години встати з коляски і кинути милиці. І мій досвід про це свідчить, а коли захворювання переходить в хронічну стадію, звичайно, лікування затягується і ефективність цього лікування не така сприятлива, як на гострій стадії", - повідомив Поліщук.

Лікар зазначив, що реабілітація пацієнта після таких хірургічних втручань в залежності від реакції на них організму триватиме до 2 тижнів. "Це може бути як стаціонарна, так і амбулаторна реабілітація. При хронічній формі стадія реабілітації може затягнутися і більше. Однак згідно з даними, які у мене є, можна сказати, що процес проведено успішно і час покаже, як далі проводити лікування", - додав він.

Поліщук також підкреслив, що лікування Тимошенко в берлінській клініці " Шаріте здійснюється за рахунок її сім'ї. "Бюджетних або інших засобів немає. Вони самі оплачують лікування. Юлія Тимошенко погодилася на лікування в тій клініці, якій він довіряє", - зазначив він.

За його словами, в Німеччині тарифи на медичну допомогу практично однакові як для німецьких, так і для іноземних громадян, але вони нижчі, ніж в інших європейських країнах.

Нагадаємо, Тимошенко перебуває на лікуванні в берлінській клініці " Шаріте " з 8 березня. Лікарі берлінської клініки Charite з лютого 2012 року проводили обстеження та лікування Тимошенко в Харкові. Пізніше клініка Charite запропонувала продовжити лікування в Німеччині.