ua en ru

RBS погодився виплатити штраф у розмірі 500 млн дол. за махінації ABN Amro.

Свою провину в здійсненні незаконних фінансових транзакцій визнав колишній голландський банк ABN Amro, що належить зараз Royal Bank of Scotland (RBS). Останній погодився виплатити штраф у розмірі 500 млн дол., пише РБК daily.

В результаті розслідування ABN Amro визнав, що з 1995 р. по 2005 р. співробітники банку систематично підроблювали різні платіжні документи, для того, щоб приховати участь у фінансових операціях компаній з Лівії, Куби, Ірану і Судану. Така практика є прямим порушенням американського законодавства, що забороняє фінансові відносини з представниками вищеперелічених країн. За даними Мін"юсту США, частина незаконних операцій, правда, вже в меншому обсязі мала місце і в 2006-2007 рр. Передбачається, що за десять років через ABN Amro було переведено близько 3,2 млрд дол., які потенційно могли бути використані для фінансування терористичної діяльності.

З 2007 р. ABN Amro належить RBS, 83% акцій якого контролюються владою Великобританії. Керівництво RBS при покупці голландського банку знало про існування даної проблеми. Правда, вже у той час ABN Amro поклопотався про те, щоб зарезервувати 500 млн дол. зі своїх активів для можливого досудового врегулювання претензій з боку США. У результаті нинішня виплата крупного штрафу ніяк не торкнеться британських платників податків.